Een terugblik op 2023

Stichting Accessibility zette zich in 2023 weer in voor een digitaal, fysiek en sociaal toegankelijke samenleving, waarin iedereen, in het bijzonder mensen met een beperking, in staat is zelfstandig deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer en zich optimaal kunnen ontplooien. We hebben (maatschappelijke) organisaties ondersteund bij het realiseren van toegankelijkheid en daarmee bijgedragen aan een inclusievere samenleving waarin voorzieningen zonder hulp toegankelijk en bruikbaar zijn voor iedereen. De stichting is in het bijzonder gericht op mensen met een visuele beperking.
Stichting Accessibility werkte aan dit doel op vier manieren:
- Het bevorderen van bewustzijn dat een toegankelijke samenleving nodig én mogelijk is.
- Het uitvoeren van onderzoek en projecten.
- Het aanbieden van diensten aan (maatschappelijke) organisaties.
- Samenwerken met (belangen)organisaties, brancheorganisaties, instellingen en kennispartners.
Activiteiten
Om invulling te geven aan bovengenoemde vier deelgebieden hebben we een breed palet aan activiteiten ontplooid in 2023. We geven een korte toelichting op de highlights van 2023:
Het bevorderen van bewustzijn dat een toegankelijke samenleving nodig én mogelijk is.
We zien dat steeds meer organisaties zich bewust zijn van het maatschappelijk belang van het digitaal toegankelijk zijn voor iedereen. Maar er zijn ook nog werelden te winnen.
Enkele initiatieven die we hiervoor hebben ondernomen zijn:
- Stichting Accessibility heeft onderzocht hoe webshops toegankelijker en gebruiksvriendelijker kunnen worden voor de oudere doelgroep. Dit is belangrijk, want de groep 65-plussers groeit én het is de snelst groeiende groep online shoppers. Het ouder worden kan specifieke beperkingen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld slechter wordend zicht, het geheugen dat minder goed werkt of het strammer worden van de gewrichten, waardoor bijvoorbeeld het bedienen van een touchscreen een grotere uitdaging wordt. Tegelijkertijd wordt de samenleving steeds digitaler en zullen ouderen dus ook steeds meer zaken digitaal moeten regelen. Dan is het belangrijk als websites en apps toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Dit onderzoek is samen met de ANBO opgepakt. Op het Nationaal congres digitale toegankelijkheid (NCDT) is dit gepresenteerd. Ook hebben we diverse publicaties in de media gehad, waarin we onze bevindingen deelden.
- Voor professionals in recreatie en toerisme is het belangrijk dat klanten locaties blijven bezoeken. De klantbeleving is hierbij erg belangrijk. Een goede ervaring leidt onder andere tot positieve reviews, terugkerende bezoekers en meer afzetpotentieel. De toegankelijkheid en bereikbaarheid van de locatie dragen hieraan bij. Hoe zorg je ervoor dat alle bezoekers, met hun vrienden of familie gemakkelijk bij een recreatie locatie komen? Hoe richt je de toegankelijkheid op die locatie goed in, zonder dat dit de beleving van de locatie beïnvloedt? Zomaar een aantal vragen waarmee je als professional in de recreatie- en toerismesector te maken krijgt als je aan de slag gaat met toegankelijkheid. Er zijn binnen dit project inzichten opgehaald door samen te werken met partijen uit deze branche. Die inzichten zijn gedeeld via kennisartikelen op de website en berichtgeving op LinkedIn en in een digitale nieuwsbrief.
In 2023 is ons IN:museum Magazine driemaal verschenen en verspreid. Hierin laten we recreatie instellingen inspireren en enthousiasmeren om (verder) met toegankelijkheid en inclusie aan de slag te gaan in het museum en ontvangt men waardevolle tips die vandaag al toegepast kunnen worden.
Het uitvoeren van onderzoek en projecten
Twee zaken lichten we hier nader toe:
Meer dan 3.000 studenten op het mbo, hbo en de universiteit hebben de afgelopen jaren dankzij Accessibility kennis kunnen maken met toegankelijkheid. Via gastcolleges, opdrachten en stages heeft ons project ‘Inclusief Design begint op School’ veel effect gehad. In 2023 is het tijd voor vervolgstappen. Die zetten we met het project ‘Toegankelijkheid in Curriculum’ (TIC). Het uiteindelijke doel: een vaste plek voor toegankelijkheid in het opleidingscurriculum. Veel docenten zien het belang van het behandelen van onderwerpen als toegankelijkheid binnen de opleiding. Het onderwerp komt alleen nog niet terug in de opleidingscurricula.
Daarom is er een meerjarenplan opgezet, waarmee we kunnen doorbouwen aan de invoering van dit thema op mbo's, hbo's en universiteiten. Zodat in 2025 elke student weet hoe je toegankelijk kunt ontwerpen. Voor 2023 hebben we daarnaast de goedkeuring gekregen om een minor te starten samen met de Hogeschool van Utrecht.
- Ook zijn we met veel betrokkenen bezig om met elkaar kwaliteitseisen op te stellen voor een inclusief ontwerpproces. Dit doen we samen met het Gebruikersnetwerk Digitale Inclusie binnen het project Code Inclusief Digitaal Ontwerp (CIDO). Deze kwaliteitseisen maken het mogelijk dat niet alleen de WCAG richtlijnen, maar ook ervaringsdeskundigheid in product- en dienstontwikkeling wordt meegenomen. Op die manier komen gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid bij elkaar en wordt dit product of dienst zo inclusief mogelijk.
Het aanbieden van diensten aan (maatschappelijke) organisaties
Accessibility ondersteunt organisaties bij het realiseren van toegankelijke websites en apps, gebouwen en openbare ruimtes. Dit doen we door middel van audits, training, advies en begeleidingstrajecten.
Vanaf juni 2025 zijn webshops wettelijke verplicht om digitaal toegankelijk te zijn, want dan is de European Accessibility Act, de Europese toegankelijkheidswet, formeel van kracht. Accessibility heeft meerdere langdurige samenwerkingen gestart met o.a. banken en verzekeraars om ze in dit traject te begeleiden.
Op onze website publiceren we diverse klantcases van 2023 (Actueel | Accessibility.nl).
Samenwerken met (belangen)organisaties, brancheorganisaties, instellingen en kennispartners
Accessibility heeft samenwerkingsrelaties met een groot aantal organisaties. Dit is niet de plek om een uitputtend overzicht te bieden, maar enkele samenwerkingsrelaties waarmee we in 2023 contact hadden zijn onder andere:
- Bartiméus en Bartiméus Fonds
- Belangenorganisaties (Oogvereniging, IederIn)
- NEN en CROW
- Dedicon, Visio
- Binnenlandse Zaken, Logius, W3C,
- Alliantie digitale samenleving, Microsoft
- MKB Toegankelijk
Vooruitblik op 2024
In 2024 gaan we verder met optimaliseren van de interne organisatie van Accessibility. De focus ligt op de commerciële producten en diensten te ontwikkelen welke passen bij de European Accessibility Act (EAA). Dit biedt kansen op een meer integrale advisering van maatschappelijke organisaties op het brede gebied van toegankelijkheid, digitaal, fysiek én sociaal.
De intensieve samenwerking met Bartiméus Fonds, met de expertisefunctie van Bartiméus en met het bijzondere lectoraat Digitale Toegankelijkheid bij de Hogeschool Arnhem-Nijmegen, bieden kansen op versnelde kennisontwikkeling en kennisdeling over toegankelijkheid.