Alles over screenreaders

Vrouw met roze koptelefoon

Als je niet kan zien is het gebruiken van een computer met geluid een goed alternatief. Om dit mogelijk te maken zijn er screenreaders ontwikkeld.

Wat zijn screenreaders?

Een screenreader is software dat door middel van spraaksynthese voorleest wat er op het scherm staat. Tekst wordt voorgelezen en objecten worden benoemd. Denk bij objecten aan bijvoorbeeld ‘venster’, ‘knop’, ‘lijst’ en ‘menu’ van het besturingssysteem. Op webpagina’s zijn dat bijvoorbeeld afbeeldingen, koppen, links, lijsten, enz. 

Wie gebruiken screenreaders?

Screenreaders worden gebruikt door met name mensen met een visuele beperking. De software wordt niet alleen gebruikt om teksten voor te laten lezen, maar ook om aan te laten geven welk programma actief is of waar de cursor of toetsenbordfocus zich bevindt. 

Beschikbare screenreaders

Misschien ben je je er niet van bewust, maar iedereen heeft een screenreader tot zijn beschikking! Kijk eens op je smartphone onder de toegankelijkheidsopties en probeer hem eens uit. Lees en luister wel eerst naar de bedieningsinstructies die erbij staan, omdat de bediening van je smartphone wordt aangepast.

  • Android: Talkback / Voice Assistant (Samsung)
  • iOS:  VoiceOver

Voor op computers zijn er verschillende screenreaders beschikbaar:

Meest gebruikte wijze van screenreader

Er zijn twee manieren waarop een screenreader vaak gebruikt worden: scannen van de pagina of gericht zoeken.

Scannen van een webpagina om een beeld te vormen over hoe een webpagina is opgebouwd.

  1. Koppenstructuur. Met bepaalde sneltoetsen kan de gebruiker de koppen op een webpagina nalopen. Een screenreader kan ook een overzicht van de aanwezige koppen maken; een soort van inhoudsopgave. Dit vereist wel dat er een goede en logische koppenstructuur moet zijn.

  2. Oriëntatiepunten (bijv. head, article, footer). Een screenreader kan op sectieniveau navigeren, waardoor sneller de indeling van een pagina te bepalen is. Ook hier geldt dat er een logische structuur moet zijn

  3. Links. Wanneer de koppenstructuur niet duidelijk is gaan gebruikers de links op een pagina nalopen. Dit zijn er vaak veel, waardoor de gewenste informatie minder snel gevonden wordt.

Zoeken naar de gewenste informatie of functie in de website

  1. Met behulp van de zoekfunctie van de screenreader en/of van de website.  

  2. Zoeken naar knoppen of formulierelementen zoals invoervelden en/of knoppen.