Hoe maak je hybride werken inclusief?

Kennis
Achter een bureau zit een dame hybride te werken waarbij haar handen de laptop bedienen.

Thuiswerken is steeds normaler geworden. Voor mensen met een beperking is dit een kans, want doordat ze hybride kunnen werken is een baan eerder binnen handbereik. Dit komt omdat de reis naar de werkplek voor mensen met een beperking een grote belasting kan zijn. Door hybride te werken is de belasting minder groot. Hybride werken is voor hen echt een uitkomst. 

 

Logischerwijs roept hybride werken ook vragen op als je kijkt naar inclusie. Hoe kan dit op een toegankelijke manier gedaan worden? Hoe sluit je bijvoorbeeld net zo makkelijk aan in een online meeting als je minder kunt zien of horen? Of hoe ga je om met flexwerkplekken wanneer je speciale aanpassingen hebt aan je werkplek?  

Inclusieve tools testen in de praktijk 

Het is belangrijk antwoorden op deze vragen te krijgen. Hoe? Door het ontwikkelen van toolkits onder andere, die werkgevers direct kunnen implementeren. Daarom participeert Accessibility in het onderzoek ‘Hybride werken inclusief’ van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Hogeschool van Amsterdam. Het onderzoek wordt gedaan middels een zogenaamde learning community, waarin werkgevers als ProRail, Rabobank en het UMC Utrecht kijken hoe inclusieve tools werken op hun eigen werkvloer. Het onderzoek loopt over een periode van anderhalf jaar en is begin 2025 afgerond.  

Learning community aan de slag

De tools die door de learning community – oftewel de werknemers van de organisaties die betrokken zijn bij het onderzoek – worden onderzocht zijn bijvoorbeeld een checklist voor ruimtes waarin groepen hybridemeetings houden. De fysieke ruimte kan namelijk veel invloed hebben op hoe goed (of slecht) iedereen de vergadering kan volgen. Een andere tool die getest wordt, is handleidingen voor voorzitters van de hybride bijeenkomsten. Wat we ook doen is onze kennis en expertise inbrengen over hoe je inclusief kunt presenteren, zodat iemand die vanuit huis presenteert ook iedereen dezelfde informatie meegeeft, ongeacht de mogelijkheden van de toehoorders.  

Bedrijven streven steeds meer naar inclusief werkgeverschap 

De tools zien er veel belovend uit’ aldus Guus Janssen die als adviseur toegankelijkheid vanuit Accessibility als kennispartner aansluit bij het onderzoek. ‘We zien naast een steeds grotere vraag van organisaties om inclusiever in hun producten en dienstverlening te worden, ook de groeiende ambitie voor een inclusief werkgeverschap. Vanuit Accessibility juichen we dit van harte toe, omdat mede door toegankelijkheidsproblemen mensen met een beperking aanzienlijk vaker zonder werk zitten dan mensen zonder beperking. Om tot een inclusievere samenleving te komen is het essentieel die kloof de komende jaren met elkaar verder te gaan dichten. Juist daarom is het zo belangrijk dat wij participeren in deze onderzoeken om zo dé expertisepartij te zijn en te blijven voor iedere organisatie die ook aan de slag wil met toegankelijkheid en inclusie’.  

Partners in toegankelijkheid 

Accessibility is partner van bedrijven als het gaat om toegankelijkheid. We helpen ze verder met hun concrete toegankelijkheidsissues in de digitale of fysieke omgeving. Wij geven advies, bieden inzicht in de huidige situatie op het gebied van toegankelijkheid en zorgen er met onder andere trainingen voor dat bedrijven echt aan de slag kunnen met toegankelijkheid. Op die manier is toegankelijkheid ook in de (nabije) toekomst geborgd bij die bedrijven zelf. 

Ook participeert Accessibility vanuit meerdere invalshoeken in onderzoek. Mee kunnen doen in de samenleving, ongeacht je beperking, begint voor veel mensen met een kans op een leuke baan. Dat geldt toch voor iedereen! Gelukkig streven steeds meer bedrijven in Nederland naar een diverse groep werknemers.  

Wil je meer weten over de tools die getest worden? Of ben je benieuwd wat Accessibility kan bieden voor jouw organisatie? Neem contact met ons op, dan praten we je graag bij. 

Contact

Portret Guus Janssen

Ook jouw werkplekken voor iedereen toegankelijk maken?

Guus Janssen