Terug naar overzicht Ervaringen van deelnemers

Maximum

Voor full service bureau Maximum is webtoegankelijkheid geen onbekend terrein. Sinds 2010 werkt het bureau samen met Stichting Accessibility. Afgelopen zomer leverde Maximum het carrièreportaal werken.belastingdienst.nl op. Voor deze overheidswebsite was digitale toegankelijkheid een voorwaarde, en Maximum sloeg opnieuw de handen ineen met de stichting. Senior front-end developer Peter Stoeken en directeur Mark van Buuren vertellen over hun ervaringen met webtoegankelijkheid: “Digitale toegankelijkheid is geen checklist meer, maar zit in mijn systeem”.

Portretfoto Peter StoekenIn 2010 kreeg Maximum voor het eerst te maken met het digitaal toegankelijk maken van een website, bij het ontwikkelen van de carrièrewebsite van de politie, kombijdepolitie.nl. “Webtoegankelijkheid was toen nog geen eis voor overheidswebsites”, aldus Mark van Buuren. “De webrichtlijnen die toen golden waren gedateerd, dus het implementeren ervan was een taai proces”.

Meerdere projecten met Accessibility

Inmiddels verlopen de toegankelijkheidsprocessen een stuk soepeler. Anno nu heeft Maximum uitgebreide kennis in huis als het gaat over webtoegankelijkheid. Het meest recente project waarin digitale toegankelijkheid verankerd moest worden is werken.belastingdienst.nl, het carrièreportaal van de Belastingdienst, opgeleverd in de zomer van 2015. Voor het uitvoeren van de audit op webtoegankelijkheid droegen ze Stichting Accessibility aan bij de opdrachtgever. Van Buuren: “We hadden goede ervaringen met de stichting tijdens een eerder project: werkenbijdefensie.nl”.

Toegankelijke én aantrekkelijke website

Werkenbijdefensie.nl noemen de mannen van Maximum hét voorbeeld van een aantrekkelijke site die ook nog eens voldoet aan de toegankelijkheidseisen. “We horen terug dat werkenbijdefensie.nl dient als referentiemodel voor toegankelijke websites. Hij is heel interactief, en dat zorgt ervoor dat de site eruit springt qua look & feel”. Een goed voorbeeld om eventuele aannames, dat toegankelijkheideisen de creativiteit van de webbouwer zouden beperken, gemakkelijk te weerleggen, vinden ze.

In house PDF’s toegankelijk maken

Omdat Peter Stoeken in zijn rol als senior front-end developer inmiddels veel ervaring had opgedaan met digitale toegankelijkheid, liet de audit van Stichting Accessibility op de carrièrewebsite van de Belastingdienst weinig toegankelijkheidsproblemen zien. Maar de website bevatte wel veel PDF’s die toegankelijk gemaakt moesten worden. Specialistisch werk, waarbij de pre press ervaring van Stoeken goed van pas kwam en Maximum dit onderdeel in house kon oplossen, zonder een expert in te huren. Van Buuren: “Op die manier zijn we met Maximum in staat om de kennis in de organisatie te borgen”. Stoeken vult aan: “En deze opgedane kennis neem je weer mee naar een volgend project, net zoals we nu konden profiteren van de ervaringen van eerdere projecten zoals werkenbijdefensie.nl”.

Betere performance, usability en vindbaarheid

Zowel Mark van Buuren als Peter Stoeken zijn intrinsiek gemotiveerd om de websites die ze met Maximum afleveren zo toegankelijk mogelijk te maken. Van Buuren: “Het is natuurlijk een eis voor overheidswebsites, en daarnaast dragen we webtoegankelijkheid proactief aan tijdens het afstemmen met opdrachtgevers. Maximum wil zo goed mogelijke websites maken, en in onze optiek is webtoegankelijkheid daar een onderdeel van”. Daarnaast heeft digitale toegankelijkheid veel praktische voordelen. “Het utilistische aspect weegt ook mee. En op de koop toe krijg je er veel voor terug. Toegankelijke websites laden sneller, de performance verbetert, je vergroot je vindbaarheid en je usability. En een toegankelijke website past goed in het MVO-beleid van je bedrijf”.

Toegankelijkheid verandert je aanpak

Peter Stoeken vertelt dat toegankelijkheid een impact heeft op het gehele ontwikkeltraject: “Vanaf de start van een project ben je niet alleen bezig hoe iets eruit ziet op je website, maar ook de manier waarop het werkt en hoe het is opgebouwd. Dit proces vraagt een goede samenwerking op alle gebieden: Van development tot het invoeren van content”.

Geen checklist, maar een manier van werken

Voor Stoeken is het rekening houden met toegankelijkheid inmiddels onderdeel van zijn manier van werken geworden: “Het is geen checklist meer, het zit nu in m’n systeem. Toegankelijkheid is geen rigide aanpak. Het gaat ook over innovatie. Met webtoegankelijkheid ben je niet beperkt tot alleen pagina met een foto en een stukje tekst. Neem de interactieve (campagne) pagina’s van werkenbijdefensie.nl. Daarmee laten we zien dat toegankelijkheid niet saai hoeft te zijn.

Gerelateerd

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn