Terug naar overzicht Ervaringen van deelnemers

Gemeente Vught

In het voorjaar van 2014 ging de nieuwe website van de gemeente Vught live. Na een half jaar van finetunen en werkprocessen op orde krijgen, was het tijd om de toegankelijkheid formeel te toetsen. "Dat het toetsingsproces soepel verliep, kwam ook door Accessibility. Het was ontzettend fijn om te merken dat het team actief meedacht over het verbeteren van de aandachtspunten. De toegankelijkheidstoets fungeert daardoor als middel om te kijken hoe je de website nog een stap verder kunt brengen."

Frank Schaap - gemeente VughtDe oude website van de gemeente Vught zorgde voor beheerproblemen, vertelt Frank Schaap, beleidsmedewerker elektronische dienstverlening. We hadden 4700 pagina’s: het was onmogelijk om die allemaal te laten voldoen aan de webrichtlijnen voor toegankelijkheid. Dit vroeg om een nieuwe aanpak. Vught heeft voor een toptakenaanpak gekozen.

Sinds dit voorjaar is de hernieuwde versie van www.vught.nl in de lucht. Schaap was verantwoordelijk voor dit project, in samenwerking met Marijke de Jong, die zich boog over de content.

"We maakten al gebruik van het open source CMS Drupal. Dit had als voordeel dat de community van Drupal de toegankelijkheid van het CMS en standaard templates ontzettend belangrijk vindt en zorgt dat die voldoen aan WCAG 2.0, de internationale richtlijnen voor toegankelijkheid op het web. Ook hebben we goed gekeken naar de de Britse overheidswebsite gov.uk. Zij delen alle informatie over hoe hun website is gebouwd. Wij konden ons baseren op hun best practices."

Volgens Schaap moet een gemeentelijke website vooral duidelijk zijn: "De methode met toptaken voorziet daarin. De bezoeker, in dit geval de inwoner, moet centraal staan. Mensen komen naar de website voor een bepaalde taak. Dan moet het in één oogopslag duidelijk zijn hoe ze die taak kunnen uitvoeren: direct online, door meteen een afspraak te maken, met een doorverwijzing of simpelweg door het ontvangen van informatie."

Niet alleen aan de voorkant van de website zijn verbeteringen geboekt, ook de achterkant is een stuk overzichtelijker: "De achterkant bevat veel platte tekstvelden, en er is een beperkte wysiwyg. Hierdoor is de back-end van de website heel clean en minimaal. Handig, ook omdat het we in de website een koppeling hebben gemaakt met het Klant Contact Centrum van de gemeente."

Schaap kijkt terug op een soepel verlopen proces: "Dat heeft ermee te maken dat we al goed wisten met welk CMS we wilden werken, en dat we bekend waren met de toptaken-opzet. Vanaf toen was het een kwestie van met de juiste partij in zee gaan en vervolgens goed opdrachtgeverschap verlenen. We hebben ook meteen een toegankelijkheidsexpert ingeschakeld om mee te kijken en feedback te geven tijdens het bouwen."

Screenshot website gemeente VughtExperts en gebruikers binnen de gemeente reageerden enthousiast. "En we zien dat de bezoekers een stuk korter zijn op de website zijn. Ook wordt de interne zoekmachine weinig gebruikt. Dat betekent dat bezoekers snel kunnen vinden wat ze zoeken."

Accessibility onderwierp de vernieuwde website aan de toegankelijkheidstoets. Hiermee registreerden ze verbeterpunten die direct konden worden aangepakt. "Dat het toetsingsproces soepel verliep, kwam ook door Accessibility. Het was ontzettend fijn om te merken dat het team actief meedacht over het verbeteren van de aandachtspunten. De toegankelijkheidstoets fungeert daarmee als middel om te kijken hoe je de website nog een stap verder kunt brengen."

Voor Schaap is staat één ding als een paal boven water: Het implementeren van toegankelijkheid moet vanaf het begin van het project belangrijk zijn. "Als je pas halverwege begint met bedenken hoe je je website toegankelijk maakt, ben je daarna eigenlijk alleen nog maar bezig met herstellen."

De verbeteringen die Vught nu heeft doorgevoerd, worden ook weer beschikbaar gesteld voor andere gemeenten die de Drupal voor gemeenten distributie gebruiken. Schaap vertelt: "We hebben het hele systeem en templates gedistribueerd en beschikbaar gemaakt voor het publiek. Andere gemeenten kunnen de code en de content voor hun eigen website gebruiken. Verschillende gemeenten hebben dit webontwerp al toegepast, waaronder de gemeente Almelo. Natuurlijk is het maken van content uiteindelijk maatwerk, maar wat wij hiervoor aanleveren, kan als de kapstok dienen voor andere gebruikers."

Gerelateerd

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn