Terug naar overzicht Ervaringen van deelnemers

Gemeente Tholen

De gemeente Tholen heeft op weg naar een toegankelijke website flink de bezem gehaald door haar website. "Een website ontwikkelen vanuit toptaken is één ding, maar ook daadwerkelijk driekwart van de webpagina’s weggooien, dat bleek nog iets anders!" Maar het is gelukt: de gemeentewebsite ontving in augustus 2015 het Waarmerk drempelvrij.

Pieter Lagerwerf - gemeente Tholen"Het was een grotere klus dan we hadden gehoopt en gepland, maar het resultaat mag er zijn!" zegt Pieter Lagerwerf, bij de gemeente Tholen verantwoordelijk voor informatievoorziening van en naar de website en de webredactie. "Ik zou het zo weer doen. Sterker nog, dat doen we al, want een goede, drempelvrije website is een kwestie van continu doorontwikkelen."

100% toegankelijk

De gemeente zette in op een toptakensite met 100% toegankelijkheid. Er volgde een uitgebreid onderzoek naar de toptaken voor de gemeente, samen met studenten van de Avans Hogeschool. Lagerwerf ging te rade bij onder andere de gemeente Best, de eerste gemeente die het principe van toptaken toepaste. Maar er werd ook contact gelegd met de Engelse gemeente Liverpool. "En dan begint het", vertelt Lagerwerf. "Want kiezen voor toptaken is één ding, maar als dat vervolgens betekent dat je veel van je oude site weg streept, dan zijn vooral collega’s opeens toch een stuk minder enthousiast. We hebben dat opgelost door op een andere manier naar de invulling van de structuur te kijken. Het grootste deel van de bezoekers wordt op die manier uitstekend bediend met toptaken en niet lastig gevallen door onderwerpen waar zij niet om vragen."

Het concept beantwoordt bovendien aan veel meer aspecten die belangrijk zijn voor een goede gemeentelijke website zoals usability en efficiëntie. Zoals bijvoorbeeld de integratie met het zaaksysteem. "Hier hebben we echt een grote slag gemaakt," vertelt Lagerwerf. "De klant profiteert daar het meest van en dat zien we terug in de explosief gestegen cijfers van online aanvragen. Het beheer van de site is daarnaast fors omlaag gegaan en zal nog verder dalen. In de website zelf wordt ook geen content meer gearchiveerd. Het wordt na gebruik meteen weggegooid. Dat kan omdat elke verandering automatisch wordt opgeslagen in de 'timemachine', een speciaal daarvoor ingericht webarchief. Daar kun je altijd alle oude webpagina’s en documenten terugvinden."

Organisatieverandering

Het project ging natuurlijk gepaard met een interne verandering. "Je kunt wel een toptakensite willen inrichten, maar als je je eigen organisatie niet meeneemt in wat dat betekent, begin je nog niks. Je moet dus veel praten en uitleggen wat je hier samen mee kunt bereiken." Het vergde daarom nogal wat tijd om de neuzen dezelfde richting op te krijgen. "Wat dat betreft is de organisatorische kant veel lastiger dan het technische verhaal", zegt Lagerwerf.

Terug naar de tekentafel

Maar ook de techniek bleek zo zijn weerbarstige kanten te hebben. Lagerwerf: "Die Webrichtlijnen blijken voor veel softwareleveranciers toch nog vaak een lastig verhaal. Dus toen we Accessibility richting het einde van de bouw bijschakelden voor een toetsing, bleek er toch nog een aantal zaken niet in orde. Daarvoor moesten we echt weer terug naar de tekentafel." Dat kostte veel tijd. "Maar gelukkig stonden de deskundigen van Accessibility altijd klaar om mee te denken. En desnoods rechtstreeks te schakelen met de leveranciers om te discussiëren over oplossingen," vertelt Lagerwerf. "En ook als het ging om onze eigen gemeentelijke verantwoordelijkheden voor bijvoorbeeld alternatieve teksten bij afbeeldingen, stonden ze ons met raad en daad bij."

Gewoonste zaak van de wereld

Lagerwerf kijkt terug op een boeiend traject: "Ik heb er ontzettend veel van geleerd. Niet in de laatste plaats dat je het simpel moet houden. Zo hebben wij niet voor niets gekozen voor het nieuwe gebruiksvriendelijke Neos CMS waar we ons zaaksysteem aan hebben gekoppeld. Dat was de enige koppeling die we nodig hadden. Less is more."

En simpel maakt flexibel. "Dat moet ook wel, want de ontwikkelingen gaan zo snel dat het vraagt om een flexibele informatievoorziening bij gemeenten. Wat vandaag is gebouwd is morgen oud."

Wat dat betreft is er volgens Lagerwerf ook hoop voor toegankelijke informatie: "Kijk naar de mobiele telefoon, wie had er 15 jaar geleden gedacht dat we zo verknocht zouden zijn aan onze smartphones? Nu vinden we een toegankelijke website nog lastig, maar het zou mij niet verbazen als toegankelijke informatie binnen 10 jaar de ook gewoonste zaak van de wereld is!"

Gerelateerd

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn