Terug naar overzicht Ervaringen van deelnemers

Belastingdienst

Voor het Centrum voor Kennis en Communicatie van de Belastingdienst verzorgde Stichting Accessibility verschillende onderzoeken naar digitale toegankelijkheid, onder andere van de portal Mijn Belastingdienst. Het online aangifteformulier is binnen die portal van groot belang. Voor interactieontwerper en usability analist Jan IJben staat het belang van regelmatig controleren op digitale toegankelijkheid als een paal boven water: “We willen Stichting Accessibility jaarlijks een audit laten uitvoeren op deze portal.”

Portretfoto Jan IJben“Mijn Belastingdienst met daarin het online aangifteformulier is al enige tijd in de lucht. Beide hebben we onlangs weer laten controleren door Stichting Accessibility. Bij de audit werden enkele verbeterpunten zichtbaar, die we zo snel mogelijk gaan proberen op te pakken. Het gaat daarbij onder andere om het verbeteren van de manier waarop een en ander is gecodeerd gegeven de regels die gelden voor digitale toegankelijkheid. De Stichting Accessibility heeft daartoe handige tips gegeven waarmee we ons voordeel proberen te doen.”

Presentatie door de accessibility expert

“Tot nu toe zijn we na de uitvoering van een audit zelf met het opgeleverde keuringsrapport aan de slag gegaan. Dit werkt op zich prima maar het kan nog wat efficiënter. Bij een volgende audit laten we de expert van Stichting Accessibility het rapport zelf presenteren. Voordeel hiervan is dat we gelijk vragen kunnen stellen over gesignaleerde problemen en ook in discussie kunnen gaan over mogelijke oplossingen. Het periodiek laten uitvoeren van een accessibility-audit (minimaal één per jaar per product) willen we sowieso voortzetten. Ook bij andere projecten zien we dit voornemen ontstaan.”

Digitale toegankelijkheid permanent op de agenda 

“Naarmate we de keuring vaker uitvoeren, zie je dat de betrokkenheid van de teamleden met betrekking tot digitale toegankelijkheid ook toeneemt. Voorheen speelde dat minder. Iedereen lijkt meer aandacht te krijgen voor het onderwerp. Het leeft gewoon meer. Het feit dat digitale toegankelijkheid nu permanent op de agenda’s staat, is een belangrijk en mooi resultaat.”

Samenwerking geoliede machine

 “De samenwerking met Stichting Accessibility? Plezierig, en als een geoliede machine. De accountmanager van stichting Accessibility was ons eerste aanspreekpunt. Hij plande elke audit tot in de puntjes en regelde de terugkoppeling in de vorm van het keuringsrapport. Prima samenwerking.”

Onderzoek naar toegankelijkheid. Gewoon doen!

“Ik raad organisaties aan om, zodra ze gestart zijn met de bouw van een nieuw digitaal product (bijvoorbeeld een nieuwe website),  een onderzoek naar toegankelijkheid te laten uitvoeren. Dan weet je precies waar je rekening mee moet houden. Voor de kosten moet je het zeker niet laten, die zijn in feite marginaal als je ze vergelijkt met de totale kosten van dergelijke projecten. Gewoon doen dus!”

Gerelateerd

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn