Inclusiviteit

Training
studenten HBO paramedische opleidingen
twee geblindoekte personen gebruiken hun handen

Inclusie is tegenwoordig een basis streven. Maar wat betekent dit nu echt? Hoe kunnen we ervaren waar de uitdagingen liggen voor de meer dan 300.000 mensen met een visuele beperking? Hoe kunnen studenten zelf bijdragen aan het herkennen van problemen in hun omgeving en het vinden van oplossingen? En hoe kunnen zij deze vaardigheden inzetten in hun toekomstige vakgebied?

Duur

3 keer 1.5 uur

Locatie

op locatie

Datum
  1. Op aanvraag
Kosten

gratis voor PABO studenten, studenten met een minor Kind en studenten Pedagogiek en studenten van HBO Paramedische opleidingen

Inleiding

Inclusiviteit is op dit moment een hot item. In een inclusieve samenleving heeft iedereen dezelfde rechten en kansen om zelfstandig mee te doen op alle terreinen van het leven. In de praktijk blijkt echter dat hierbij de groep met een visuele beperking vaak onderbelicht blijft.

Belang van de masterclasses

We willen studenten tijdens hun leertraject het belang van inclusie meegeven. Door dit te doen tijdens de studie, zullen ze deze ervaringen meenemen naar hun professionele leven en daar op hun vakgebied het verschil voor de doelgroep kunnen maken. Dit verschil zal bestaan uit het verrichten van hun werkzaamheden met oog voor de belangen van mensen met een (visuele) beperking. Hierdoor worden zij beter in staat gesteld uit het leven te halen wat er in zit.

Masterclasses

De masterclasses zorgen ervoor dat de studenten bewust worden van het belang van inclusie en leren hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan het gelijkwaardig mee kunnen doen van mensen met een visuele beperking.

De masterclass bestaat uit drie lesblokken die elk 1.5 uur duren. Hierin worden de volgende aspecten behandeld:

  1. Het eerste lesblok is gericht op kennis en expertise, bewustwording en beleving. Wat is inclusiviteit? Wat zijn de verschillende oogaandoeningen? Er zal ook een ervaringsverhaal gedeeld worden door iemand met een visuele beperking.
  2. Tijdens het tweede lesblok wordt eerdere kennis herhaald aan de hand van casuïstiek, en is er een verdieping van de reeds opgedane kennis en expertise. De studenten krijgen een opdracht mee om zelf met ideeën te komen.
  3. Tijdens het laatste lesblok wordt een fictieve casus beschreven en worden de gegeven oplossingen besproken.

Aanbod

Deze masterclass Inclusiviteit is tot nu toe voornamelijk gegeven aan  PABO studenten,  studenten met een minor Kind en studenten Pedagogiek. Inmiddels hebben er al meer dan 700 deelgenomen. 
De lessen hebben een grote impact op de deelnemende studenten. Zowel studenten als aanwezige docenten spreken van een life changing event. Deze impact maakt dat de deelnemers voor de rest van hun leven doordrongen zijn van inclusiviteit en dat zij geleerd en ervaren hebben wat inclusiviteit voor mensen met een visuele beperking betekent en hoe zij hieraan bij kunnen dragen.

U kunt hier de flyer downloaden.

Door het succes is besloten om het aanbod van de masterclass nu ook aan te bieden aan de studenten van HBO Paramedische opleidingen.

Dankzij de steun van het Bartiméus Fonds, dat zich inzet voor een inclusieve samenleving voor mensen die slechtziend of blind zijn, kunnen wij deze masterclasses kosteloos aanbieden. Wilt u dit initiatief en het werk van het Bartiméus Fonds ondersteunen? Doneer dan hier.

We willen deze masterclass in de toekomst ook doorontwikkelen voor andere HBO opleidingen. Voor interesse hiervoor kunt u contact opnemen met onze adviseurs.

Druk op onderstaande knop om een masterclass te boeken of bel naar 030-2398270

Download

Contact

Portret Steven Dekker

Wil je ook jouw studenten klaar maken voor een inclusieve toekomst?

Steven Dekker

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.