Recreatie, Toerisme & Cultuur
Beleving. Daar draait het om in de sector voor recreatie, toerisme en cultuur. Een dagje of nachtje weg zou bij iedere bezoeker een herinnering met een blij gevoel achter moeten laten. Want dan komen bezoekers terug. Ze vertellen aan anderen hoe ze die specifieke en geweldige plek ervaren hebben en delen hun foto's op Instagram, Facebook en verjaardagen. Toch is juist die beleving ook de uitdaging in deze branche. Die ene tentoonstelling, attractie of route moet namelijk voor iedereen de juiste beleving geven! Dus voor jong, oud, goed ziend, slecht horend, Nederlandssprekend of juist niet. Voor iedereen betekent dus nadenken over inclusief ontwerpen én gebruik maken van toegankelijke oplossingen. En het goede nieuws is: jij kunt hier als professional direct mee aan de slag. We leggen je graag uit hoe. En kom je er niet uit dan helpen we je graag verder.
Aan de slag met toegankelijkheid
Een toegankelijke locatie betekent dat alle bezoekers zelf de locatie kunnen gebruiken en beleven. Dus dat mensen met een rolstoel zelfstandig het buffet kunnen gebruiken. Of dat mensen met een visuele beperking zelfstandig door het park kunnen lopen en attracties kunnen gebruiken. Waar je ook begint met toegankelijkheid, het is altijd belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de huidige situatie en de klantreis.
Werken met klantreizen wordt al veel gedaan in de recreatiesector, gericht op bepaalde bezoekersgroepen of persona's. Vanuit onze ervaring weten we dat veel organisaties bezoekersgroepen met een beperking helemaal niet of niet op de goede manier meenemen in de klantreizen. We weten ook dat mensen met een beperking graag naar bijvoorbeeld een museum, attractie of familiepark gaan. Sterker nog, ze blijken een grote groep loyale bezoekers te zijn. Hier liggen dus kansen voor klantenbinding en afzetpotentieel. Het draagt daarnaast bij aan de economie van een regio en haar reputatie.
Zo zorg je dat iedereen de website kan gebruiken
Bij Accessibility weten we vanuit onze kennis en ervaring wat belangrijk is bij de klantreis voor mensen met een beperking. We hebben onderzocht dat het start in de digitale omgeving. Een toegankelijke website zorgt er namelijk voor dat mensen met een beperking zich goed kunnen oriënteren op welk uitje het beste bij hun situatie past.
Lees in het factseet 'Toegankelijk Dagje uit' meer over de uitkomsten van ons onderzoek naar toegankelijke websites in de recreatiebranche. Download hier het factsheet Toegankelijk Dagje Uit.
Om hier een beeld van te krijgen kun je op ismijnsitetoegankelijk je eigen url testen op een aantal criteria van toegankelijkheid. Wil je een stap verder gaan dan kunnen onze experts websites en apps toetsen op alle criteria van de WCAG. Dit doen ze door middel van diverse audits. Je ontvangt dan een rapport waarmee je zelf of met jullie webbouwer aanpassingen kunnen doen aan de toegankelijkheid van digitale middelen. We bespreken dit rapport met je en kunnen ook ondersteunen in jouw gesprek met leveranciers.
Uit ervaring weten we ook dat naast een audit de gebruikerservaring het verschil maakt. Door middel van gebruikersonderzoek krijg je als organisatie een beeld van hoe mensen met een beperking jouw website gebruiken en ervaren. Op die manier krijg je inzicht in welke informatie mensen graag willen terugvinden op de website. Bijvoorbeeld over de bereikbaarheid, rustruimtes of sanitaire voorzieningen. Gebruikersonderzoek kan ook ingezet worden tijdens het verbeteren van een website of app. Onze experts vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden.
Handig om te weten: we hebben regelmatig kosteloze webinars over zowel gebruikersonderzoek als digitale toegankelijkheid. Kijk op onze trainingspagina voor het overzicht. Je vindt hier ook onze unieke e-learning digitale toegankelijkheid. In deze e-learning zitten diverse uitgewerkte persona’s die je helpen te begrijpen hoe mensen met een beperking gebruik maken van websites, apps en diverse digitale technologieën.
Stap voor stap op weg naar jullie toegankelijke locatie
De beleving start met de reis naar de locatie toe. Weet jij hoe jouw locatie bereikbaar is voor mensen die slecht ter been zijn of afhankelijk zijn van openbaar vervoer? Is de route van het station naar de ingang veilig en duidelijk? Wij brengen dit allemaal in kaart door middel van ons locatieonderzoek.
Locatieonderzoek wordt gedaan door onze toegankelijkheidsadviseurs aan de hand van de ITS standaarden. We vullen dit voor het beste advies aan met onderzoek door ervaringsdeskundige. Ervaringsdeskundigen zijn mensen met een beperking. Door middel van een unieke app bezoeken zij jouw locatie als mystery guest. De combinatie van technisch advies én ervaringsdeskundigheid zorgt ervoor dat bruikbaarheid en beleving samenkomen. Zo kan een invalide ingang technisch perfect zijn en toch door gebruikers als heel vervelend worden ervaren. Bijvoorbeeld als zij door een apart ingang naar binnen moeten aan de achterkant van een pand.
Onze uniek ontwikkelde locatieonderzoek brengt dus beleving en standaarden samen. We weten uit ervaring dat inzichten hieruit vaak praktische oplossingen geven. Tijdens een duidingssessie met jou en je collega's leggen onze experts precies uit waar oplossingen zitten. Samen bekijken jullie wat haalbaar is binnen jullie eigen budget, visie en tijdspad. Zo ontstaat een passend plan van aanpak dat werken aan toegankelijkheid leuk, haalbaar en betaalbaar houdt.
Jij en je collega's maken het verschil
Je locatie is niet van de ene op andere dag toegankelijk. Volledige toegankelijkheid is waarschijnlijk niet eens haalbaar. Bijvoorbeeld als je in een monumentaal pand zit. Maar wist je dat dit voor bezoekers helemaal geen probleem hoeft te zijn? Want daar waar de locatie niet perfect is maken jij en je collega’s het verschil. Inclusieve gastvrijheid noemen we dat. Als medewerkers zich bewust zijn waar de locatie niet perfect is dan kunnen zij de brug vormen. Niet letterlijk natuurlijk, maar wel figuurlijk. Door gastvrij ontvangst, beeldende beschrijvingen, juiste bejegening of door een luisterend oor. Dit begint achter de telefoon en eindigt bij een eventueel feedbackformulier.
Tijdens awareness sessies en bejegeningsworkshops ervaren jij en je collega's diverse vormen van beperkingen. Dit kan op diverse manieren. Op onze trainingspagina kan je diverse voorbeelden vinden. Maar we kunnen ook een traject op maat maken. Onze adviseurs denken graag met je mee. Neem gerust contact met ons op.
Zelf ervaren leert je goed te kijken
Het belangrijkste met werken aan toegankelijkheid is beginnen. Haalbare doelen stellen en (samen) stappen zetten. Onze consultants kunnen jou adviseren, maar ook begeleiden in dit traject. We weten uit ervaring dat een awareness sessie de beste start is. We weten vaak niet hoe we moeten kijken naar onze eigen situatie. Ga zelf eens begeleid met een blinddoek en stok door je locatie en je kijkt nooit meer hetzelfde. En als je in gesprek gaat met ervaringsdeskundigen leer je hoe zij een dagje uit beleven. Dat het veel energie kost bijvoorbeeld en dat frustraties dit versterken. Beginnen met weten wat je niet weet dus.
Echt ervaren hoe het is om volledig blind te zijn? Bezoek dan onze unieke Beleving in Zeist.
Jouw wensen bepalen onze werkwijze
De dienst die wij jou verlenen hangt af van waar jij wilt beginnen. Welk vraagstuk heeft jouw organisatie over toegankelijkheid? Wij stemmen onze werkwijze daarop af. Onze dienstverlening is uiteenlopend van digitale scan tot totaal organisatieadvies, indien gewenst zelfs inclusief consultancy. We werken altijd samen met jou. Omdat het optimaliseren van toegankelijkheid een samenspel is tussen de organisatie, een inhoudsdeskundige en indien gewenst een of meerdere ervaringsdeskundigen.
Door ervaringen van mensen – ook met een of meerdere beperkingen – mee te nemen (middels een gebruikersonderzoek) krijg je waardevolle inzichten en praktische tips over hoe ze de toegankelijkheid van een website, locatie of tentoonstelling bijvoorbeeld beleefd hebben. We horen graag van je als jij jouw vraagstuk met ons wilt bespreken. Dan stemmen we met jou af hoe we toegankelijkheid binnen jouw afdeling, instelling of organisatie aanvliegen.
Op de hoogte blijven
Wil je op de hoogte blijven van wat wij doen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, volg ons op LinkedIn en houd onze website in de gaten.
Contact

Ook jouw digitale en fysieke toegankelijkheid voor iedereen op orde brengen?