Terug naar overzicht Innovatie en Ontwikkeling

Project Onwerp Inclusief

Onze pilot, ontwerp inclusief is een voorverkenning naar digitale toegankelijkheid onder incubators, designlabs en start-ups. Behalve dat de labs en spaces waar we het over hebben als kenmerk hebben dat ze met innovatie bezig zijn, komen er helaas weinig toegankelijke producten vandaan. Met dit project bekijken we of we hier iets aan kunnen doen en wat dat dan is. We bieden hiervoor gratis kennissessies aan in ruil voor meer inzichten over de uitdagingen die ontwerpers ervaren met het toepassen van digitale toegankelijkheid.

Doel

Wij maken ons sterk voor een toegankelijke digitale wereld. We zouden graag zien dat meer ontwerpers digitale toegankelijkheid meenemen in hun ontwerpproces. Veel nieuwe technologieën zijn niet toegankelijk voor mensen met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking. Binnen Accessibility is er kennis over hoe je ervoor kan zorgen dat deze technologieën wel toegankelijk zijn. Vanuit het oogpunt van kennisinstituut delen wij deze kennis met zo veel mogelijk mensen, zodat meer mensen in onze maatschappij mee kunnen genieten van alle nieuwe technologische ontwikkelingen.

Het onderwerp nog erg onzichtbaar. Dit resulteert in het ontbreken van bewustzijn, motivatie en informatie bij de designers, ontwikkelaars, makers, en ondernemers om het product waaraan zij werken, daadwerkelijk toegankelijk te maken voor iedereen. Ook voor mensen met een functiebeperking.  Iedereen is inmiddels bekend met fysieke toegankelijkheid. We begrijpen dat wanneer er een trap of drempel is dat iemand met een rolstoel niet binnen kan komen. Digitale toegankelijkheid is minder zichtbaar, omdat het bij de mensen thuis plaatsvindt. Digitale toegankelijkheid gaat o.a. over websites en apps. Door bij het maken van je website of app na te denken over toegankelijkheid zorg je ervoor dat iemand die een handicap heeft ook makkelijk gebruik kan maken van jou website of app.

Als Stichting Accessibility hebben wij kennis, techniek, expertise en een directe lijn met de doelgroep om deze makers en starters vooruit te helpen bij het maken van producten die zijn voorzien van het ‘design4all’ principe. Zo kunnen we, in directe samenwerking met de makers en de doelgroep (mensen met beperkingen), op voorhand advies geven in plaats van het achteraf te controleren en repareren. Maar omdat deze makers bouwen aan de technologie van de toekomst bouwen we samen ook nieuwe kennis op over toegankelijkheid van nieuwe media en technologie toepassingen die we weer door kunnen geven aan anderen.

Aanpak

In dit deze pilot gaan we in gesprek met twee labs / start-up locaties. Bij deze labs verzorgen we een kennissessie, waarbij we uitleg geven over digitale toegankelijkheid en de verantwoordelijkheden van ontwerpers ter discussie stellen. We noemen dit de inspiratiefase. Vervolgens organiseren we een testdag waarbij de doelgroep aanwezig is. Dit geeft bedrijven die verbonden zijn aan de labs de mogelijkheid om hun producten en ideeën te bespreken met een ervaringsdeskundigen. Uiteindelijk hopen wij meer mensen kennis te geven over digitale toegankelijkheid en ze te hebben geïnspireerd over de mogelijkheden. Aan de andere kant hopen wij door middel van de voorbeelden waarmee de start-ups en labs naar de testdag komen meer te weten te komen over de uitdagingen die er zijn. Ook willen we door het delen van deze ervaringen meer ontwerpers inspireren.

Resultaat

Zodra we projecten kunnen delen die zijn getest op de testdag zullen die hier worden gedeeld.

Contactpersoon

Voor meer informatie over dit project of je wilt graag meedoen kun je contact opnemen met Leon Baauw: l.baauw@accessibility.nl of Sanne Eendebak: s.eendebak@accessibility.nl.

Samenwerkende fondsen

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van vereniging Bartiméus Sonneheerdt.

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn