Terug naar overzicht Mobiele apps

Bartimeus Zien App

Dankzij de Bartiméus Zien App is het mogelijk op elk gewenst tijdstip en waar dan ook een realtime simulatie te creëren en te ervaren. De App simuleert de oogaandoeningen diabetische retinopathie, glaucoom, maculadegeneratie, staar en na de update ook retinitis pigmentosa.

Bartimeus Zien App

logo ZIEN appInschatten wat iemand met maculadegeneratie of staar ziet, is lastig voor iemand die goed kan zien. Toch kan dat heel handig zijn, niet alleen voor de bewustwording maar ook om veel onbegrip over slechtziendheid weg te nemen. Zo kan iemand bijvoorbeeld wel op afstand iets lezen, maar vervolgens dichtbij overal tegenaan lopen. 

Directeur Peter Hulsen van Viziris, de netwerkorganisatie van en voor mensen met een visuele beperking, zegt in een  reactie op de App: "Met de nieuwe App diverse oogziektes zichtbaar maken, is prachtig! Want uitleggen wat een oogziekte inhoudt en wat de gevolgen ervan zijn, blijft ingewikkeld. Ik vind het ontzettend belangrijk dat de samenleving hier meer over te weten komt. De omgeving kan zich dan veel beter inleven in de medemens die slechter ziet. En wanneer professionals de App beroepsmatig inzetten, is dat mooi meegenomen."

Tijdens de landelijke slechtziendendag 'Ziende(r)ogen' in 2012 in Deventer is de App gelanceerd. De app ZIEN is gratis te downloaden voor iPhone of Android.screenshot van de Bartimeus ZIEN app - Glaucoom

Deze app is ontwikkeld door Accessibility in nauwe samenwerking met oogdeskundigen van Bartiméus. Accessibility ontwikkelt op dit moment meerdere mobiele apps. Een aantal hiervan is op de zelf ontwikkelde 3D geluidsengine (Audio Augmented Reality) gebaseerd, waaronder een 3D schietspel voor blinden en een virtueel blinde geleidehondje waarmee blinde mensen off-the-road kunnen gaan.

Update: Op verzoek van veel mensen wordt aan de app de oogafwijking Retinitis Pigmentosa toegevoegd. Er wordt ook gewerkt aan een versie met daarin simulatie van bijvoorbeeld nystagmes, kleurstoornissen en andere oogproblemen.

Update: Er heeft en artikel op Frankwatching gestaan over de Zien app. Daar is ook een video te vinden die laat zien hoe de app werkt: http://www.frankwatching.com/archive/2012/01/25/bartimeus-zien-app-laat-zien-wat-een-slechtziende-ziet/ 

Update: Er heeft een artikel over de ZIEN app in de Volkskrant van 7 maart 2012 gestaan.

Update: Er is een Android-versie van de ZIEN app te downloaden.   screenshot van de Bartimeus ZIEN app - menu

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn