Terug naar overzicht Mobiele apps

Blickit

Blickit is een app voor iPhone, iPad en iPod waarmee mensen met een verstandelijke beperking met elkaar en met begeleiders kunnen communiceren. In samenwerking met de doelgroep hebben Stichting Accessibility en Bartiméus Blickit ontwikkeld.

Blickit: communiceren via app

Onder de namen Shakem en Blickit ontwikkelde Accessibility in samenwerking met Bartiméus en cliënten en begeleiders een app die mensen met een verstandelijke beperking in staat stelt om met hun begeleider én met elkaar te communiceren. Sommige cliënten vinden het vervelend als ze niet weten waar de begeleider is en kunnen dan in paniek raken. Met de app kunnen ze via de iPhone, iPad en iPod touch overal en altijd contact houden met hun begeleider.

Jongen en Meisje communiceren via iphone met pictogrammen

Blickit maakt voor de communicatie gebruik van standaard pictogrammen, voorzien van gekke geluiden en trillingen. Op dit moment zijn er meer dan 80 pictogrammen en geluiden beschikbaar. De app kan zowel via het internet als via een gesloten netwerk worden gebruikt. Blickit wordt door Bartiméus en de VU gebruikt voor onderzoek naar hechtingsproblematiek.

Met Blickit kun je via pictogrammen en geluiden vragen waar je vrienden zijn of wat je familie aan het doen is. Maar je kunt ook gewoon lekker met elkaar chatten door de pictogrammen en geluiden te gebruiken. Laat je niet beperken, want zelfs als je maar 1 vinger kunt gebruiken of volledig blind bent, kun je Blickit gebruiken. Geen saaie tekst, maar vette berichten die door trillingen, duidelijke plaatjes en gekke geluiden worden ondersteund. De moeilijkheidsgraad van de app is instelbaar, zodat die goed past bij je mogelijkheden.

Voor wie is Blickit bedoeld

Blickit is in eerste instantie gemaakt voor cliënten met een visuele en verstandelijke beperking binnen een afgebakende omgeving. Het heeft als doel om communicatie te stimuleren en zo de sociale wereld van de cliënten te vergroten. Met Blickit kunnen cliënten van Bartimeus bijvoorbeeld met hun begeleiders en familie altijd en overal communiceren op een hippe, originele, toegankelijke en veilige manier. De applicatie is in tegenstelling tot veel bestaande programma's toegankelijk voor iedereen. Ook mensen die geen beperking hebben kunnen met Blickit met elkaar communiceren en elkaar pictogrammen met gekke geluiden en trillingen toesturen.

Nieuwe grenzen opzoeken

Sommigen zien de combinatie van techniek met deze doelgroep niet erg zitten. Zo verwachten ze dat het apparaat snel stuk gaat, ingewikkeld en onduidelijk is, dat het extra tijd kost, geen voordelen oplevert en dat de doelgroep er niet op zitten te wachten. Wij denken dat nieuwe techniek juist veel op kan leveren omdat dit de mogelijkheden en leefwereld van de cliënten kan vergroten. Voor mensen buiten de doelgroep is het dankzij mobiele communicatie al veel makkelijker geworden om contact te zoeken en te onderhouden. Techniek heeft ons dus al veel opgeleverd.

Er zijn ook al voorbeelden waarbij techniek veel voor mensen met een functiebeperking heeft betekend. Zo heeft bijvoorbeeld de rolstoel de leefwereld voor velen enorm vergroot en zijn er spraakcomputers waardoor mensen weer kunnen communiceren. Wij verwachten dat Blickit de sociale omgeving van de mensen met een verstandelijke en visuele beperking kan vergroten. Het is een toegankelijke applicatie die heel begrijpelijk en makkelijk in gebruik is.

Toegankelijk ontwerp

BIJ het ontwerp van Blickit is rekening gehouden met:

 • Visuele beperking:
  De app heeft een hoog kleur- en helderheidscontrast en er kan worden gekozen tussen kleurenversie en zwart wit iconen.
 • Verstandelijk niveau:
  Het taalgebruik en de bediening zijn begrijpelijk gehouden.
  Het niveau van de applicatie is aanpasbaar aan de eisen en wensen van de gebruiker.
 • Audiotieve beperking:
  Het volume van de applicatie kan worden aangepast.
 • Motorische beperking:
  Er zijn drie verschillende manieren om de applicatie te bedienen.
 • Technisch begrijpelijk.
  De applicatie werkt zonder gebruikersaanwijzing. Maar voor de zekerheid zullen we er toch een bijvoegen.
 • Meervoudige beperking:
  We gebruiken zowel kleur, begrijpelijke pictogrammen, sfeer geluid, tekst en trillingen om de boodschap over te brengen. Hierdoor zit er voor iedereen meerdere mogelijkheden in om de boodschap te begrijpen en dus te communiceren.

Nieuwsgierig hoe Blickit eruit ziet? Bekijk dan Blickit in beeld.

Tags:
Categorie:
Projecten
 • Delen op Facebook
 • Delen op Twitter
 • Delen op LinkedIn