Terug naar overzicht Installaties en games

SoundSnacks: audio-fun voor blinden

Een SoundSnack is een korte, interactieve geluidservaring. Op basis van de nieuwste technologie wordt een ervaring teweeggebracht die de gebruiker pas echt kan laten genieten van geluid. Een team van studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) deed onderzoek naar de ontwikkeling van SoundSnacks en ontwikkelde een aantal werkende demonstraties.

SoundSnacks

logo van soundsnacksVeel openbare ruimtes, zoals kantoren, ziekenhuizen en overheidsgebouwen, zijn voorzien van design- en kunstobjecten om de omgeving te verrijken. Niet alleen ter verfraaiing van de ruimte, maar soms ook ter oriëntatie, wanneer verdiepingen en ruimtes anders teveel op elkaar lijken. Hoe vaak loop je bijvoorbeeld niet langs dat éne schilderij in de gang op het kantoor?

Doordat veel van deze elementen vooral visueel van aard zijn bereiken ze geen mensen met een visuele handicap. Hierdoor ontstond bij stichting Accessibility de vraag hoe je een openbare ruimte ook leuk(er) voor mensen met een visuele handicap maakt, gebruikmakende van de modernste ICT-snufjes.

We gingen daarom, samen met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, op zoek naar interactieve installaties die ruimtes voor blinden en slechtzienden aangenamer konden maken.

Geluidengang

Dit onderzoek vloeit voort uit het project De Geluidengang, dat we startten in 2002. Studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht maakten hiervoor verschillende geluidsinstallaties voor in de openbare hal van de school van Bartiméus Zeist. Deze bestonden onder andere uit computers, camera's, sensoren en speakers.

Het project leverde twee werkende prototypes op en deze werden door de leerlingen van Bartiméus als erg leuk ervaren. Met name de interactiviteit tussen het systeem en de gebruiker was een nieuwe vorm van vermaak. Helaas waren de gemaakte prototypes niet bedoeld voor langere expositie en moesten na een korte periode al weer weg omdat ze te veel plek innamen in de ruimte.

Soundsnacks: kort en interactief

Hierdoor ontstond echter wel het idee voor een vervolgproject, waarin gezocht wordt naar een (meer) permanente installatie en waarbij participatie en interactiviteit een nog grotere rol spelen. Omdat uit het project De Geluidengang bleek dat een installatie die constant geluid maakt ook voor overlast kan zorgen, ontstond het idee van korte interactieve geluidservaringen op basis van geluid: SoundSnacks.

Een SoundSnack is een korte, interactieve en leuke geluidservaring, bijvoorbeeld op basis van technologie zoals touchscreens met geluid, speakers met sensoren of een computerterminal met geluid. De bedoeling is dat er enkele SoundSnacks in de gangen bij blindeninstelling Bartiméus Accessibility komen te staan of hangen.

Een bijkomstigheid van dit project dat 'toegankelijk ontwerpen' niet vaak onderdeel is van het curriculum van een kunstopleiding. Door kunstenaars en ontwerpers al tijdens hun opleiding te stimuleren om ook voor mensen met een beperking te ontwerpen draagt dat bij aan het bewustzijn van toegankelijkheid.

Faculteit Kunst Media en Technologie van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht
http://fac-kmt.hku.nl/

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn