Terug naar overzicht Installaties en games

Interactieve geluidsomgeving in Doorn

In de Geluidengang ontstaat er nieuw geluid en is er interactie met de gang door te bewegen en geluid te maken. Deze installatie was het resultaat van een samenwerkingsproject tussen studenten en visueel gehandicapte leerlingen van Bartiméus. Een vervolgproject is de Interactieve Geluidsomgeving: een spectaculaire ervaring voor verstandelijk gehandicapte blinden.

Interactieve GeluidsOmgeving Doorn (IGOD)

proefschets van de igod, een soort meubel met zitplaatsen en speakers en een tafel met knoppen erop

In 2003 waren Bartiméus en Accessibility betrokken bij het project 'De Geluidengang'. In dit project realiseerden studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (faculteit Kunst Media en Technologie) een prototype van een 'geluidengang': een interactief stukje van de schoolgang, waarbij de (jungle-) geluiden heftiger worden naarmate de passant meer geluid maakt of wilder gaat bewegen. Geluiden van de bezoekers kwamen bovendien  terug in het vervolggeluid.

Hoewel de geluidengang slechts een prototype was, maakte het duidelijk dat een dergelijke geluidsinstallatie voor functionele doeleinden kan worden gebruikt (bijvoorbeeld ter ondersteuning van navigatie en oriëntatie). Het toepassen van interactief geluid kan een positieve bijdrage leveren aan de omgevingservaring; het blijkt een uitstekend middel om de belevingswereld van de gebruiker te stimuleren en te verrijken.

proefschets van de igod, een soort meubel met zitplaatsen en speakers en een tafel met knoppen erop

Onderzoeksrapport

In de verschillende ontwerptekeningen hiernaast is gekozen voor een meubel met zitplaatsen en speakers en een tafel met knoppen erop. Een aantal luidsprekers zijn in de zittingen verwerkt zodat een spectaculaire geluidservaring wordt verkregen. Het geluid is direct gekoppeld aan de knoppen en andere interactie van de gebruikers.

Het zou goed zijn om de huidige technische mogelijkheden van geluidstechnieken, audio-navigatie, in combinatie met ICT te verkennen en vast te leggen in een onderzoeksrapport.

Faculteit Kunst Media en Technologie van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht

Logo van Vereniging Bartimeus Sonneheerdt

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiele bijdrage van de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt.

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn