Terug naar overzicht Binauraal geluid

Binaurale opnamen maken

Binaurale geluidsopnamen kun je ook zelf maken. We helpen je een eindje op weg.


Binaurale geluidsopnames maken

Binauarale microfoon in de vorm van een hoofd.

Foto: Binaurale microfoon in de vorm van een hoofd. Het model is niet in productie genomen.

Op internet staan behoorlijk wat tips om zelf een hoofd te maken waarmee binaurale opnames kunnen worden gemaakt. Globaal is er een aantal methodes:

 • Hoofd: Hoofd maken met daarop oren compleet met gehoorgang. Achterin de gehoorgang komt de microfoon. Dit is ronduit de beste oplossing voor het maken van opnames die later met een koptelefoon worden afgeluisterd.

Binauarale microfoon Jecklin opstelling

 • Jecklin disk: Twee parallel opgestelde omnidirectionele microfoons met een tussenafstand van 36 centimeter. De microfoons wijzen naar voren en zijn gescheiden door een met foam bedekte schijf. De schijf heeft een diameter van 35 centimeter en zorgt voor de noodzakelijke accoustische schaduw. Dit is de beste oplossing als het resultaat via luidsprekers moet worden afgeluisterd. De foam is vooral om reflectie van het geluid te dempen.
  De website stuDIY (recording studio do-it-yourself - Don’t try this at home kids…We’re professionals!) heeft een complete handleiding gemaakt met stap voor stap alle werkzaamheden op de foto. Werkelijk, het ziet er echt heel gemakkelijk uit! Vergeet niet om er nog wel een wollen hoes omheen te doen voor een betere demping.
 • Optimal Stereo Signal (OSS): Twee parallel geplaatste microfoons op 16,5 centimeter afstand met daartussen een met foam beklede schijf (2 centimeter). De microfoons staan in een hoek van 20 graden naar buiten gericht. Volgens de onderzoeker werkt dit minder goed dan de hierboven genoemde beschrijving. Het is gebaseerd op een oud patent van Alan Blumlein (1987).
 • Koptelefoon Eenvoudig op het hoofd te dragen koptelefoon met daarin een microfoon. Geen geknutsel nodig. Bestellen, aansluiten en opnemen.

Meer: Zelf een binauraal hoofd bouwen en jecklin disk

Binaurale microfoons

Er zijn twee manieren om binaurale opnames te maken:

 1. Via een geluidsstudio en/of via een computer geluidsprogramma waarmee geluiden ge- en verplaatst worden in een 3d geluidenlandschap. O.a de game Demor werkt ongeveer op deze manier door via de computer realtime een Audio Augmented Reality te creeren.
 2. Met een binaurale microfoon

Er zijn veel verschillende soorten microfoons. Grote binaurale microfoons, meestal in de vorm van een gezicht met oren en miniatuur microfoons die in of direct op het eigen oor passen. Die laastste categorie is direct ook het meest betaalbaar.

binaurale microfoon in brilmontuur

Binaurale microfoon ingebouwd in bril. Werkt minder sterk dan de in-ear microfoons.

losse binaurale microfoons

Losse microfoons die eventueel kunnen worden ingebouwd in een kunstof hoofd.

binaurale microfoon ingebouwd in koptelefoon

Binaurale microfoon ingebouwd in een standaard koptelefoon. Deze werkt erg gemakkelijk.

binaurale microfoon van Roland

Losse microfoons van Roland die aan weerszijden van het hoofd kunnen worden gehouden. Maakt goede opnames.

Links

http://www.soundprofessionals.com/cgi-bin/gold/category/110/mics
Website met heel veel verschillende binaurale koptelefoons.

http://www.peterverspuy.nl/hoofdtelefoons/roland/cs10em-cs-10-em-binaural-microphone-earphones-19613.html
Peter Verspuy verkoopt o.a. de Roland binaurale microfoon die goed en helder geluid geeft maar toch wat omnidirectioneel is. Het realiteitseffect is daardoor niet optimaal.

Tags:
Categorie:
Projecten
 • Delen op Facebook
 • Delen op Twitter
 • Delen op LinkedIn