Terug naar overzicht Binauraal geluid

Binauraal geluid voorbeelden

Binauraal geluid geeft een spectaculaire 3D-luisterbeleving. Beluister hier enkele voorbeelden en ervaar hoe je luisterend meer kunt 'zien'.

Binaurale geluidsopnamen

Wandelingen rond het Kasteel van Nottingham

Poortgebouw van kasteel van Nottingham met twee torens(Foto: Poortgebouw van kasteel van Nottingham).
Een goed voorbeeld van de toepassing van binauraal geluid zijn de "Walk with me" wandelingen rondom het kasteel van Nottingham in Engeland.
Gedurende een periode van acht maanden werden daar binaurale geluiden verzameld en werden wandelingen over het terrein gemaakt met binaurale koptelefoons op. Tijdens het afspelen van de wandeling hoor je kinderen om je heen en soms hoor je historische figuren links en rechts bij je langsrennen op de vlucht voor legers die het kasteel innemen. De wandelingen gaan ook door de kelders en zelfs in het cafe zijn geluiden toegevoegd. Bezoekers konden bij de receptie een mp3-speler en stereo hoofdtelefoon meekrijgen maar het was ook mogelijk om de wandelingen inclusief pdf met de plattegrond van de wandelingen te downloaden voor op de eigen mp3-speler of mobiele telefoon.

Meer informatie: http://castlewalkwithme.wordpress.com/

Station Utrecht CS

Wandeling met Roel van Houten van Stichting Viziris over het station Utrecht CS. Waar toen toevallig net een auto wat onhandig geparkeerd stond. Bron: Roel van Houten. 

Stilstaand beeld uit video van utrechtstationcs

Download deze video

Sonsbeek

Wandeling met Roel van Houten langs de beek in Sonsbeek. Geniet van de klanken van het water en het bruggetje. Bron: Roel van Houten.

Stilstaand beeld uit video van sonsbeekminibeek

Download deze video

Concert

Kort stukje van live concert opgenomen met een simpele binaurale koptelefoon. Bron: Website van Soundprofessionals.com. 

Stilstaand beeld uit video van mccartney-sample

Download deze video

Achtbaan

Een achtbaanrit op de Robin Hood houten achtbaan in Walibi Flevo opgenomen in 2010 met binaurale microfoon. Wel veel windruis. Voor deze opnames is een windbescherming nodig. Bron: Accessibility. 

Stilstaand beeld uit video van achtbaanrobinhood

Download deze video

Binauraal geluid in (serious) games

Games zoals Resident Evil genereren al binauraal geluid om de beleving echter te maken. Maar ook voor mobiele applicaties kun je binauraal geluid gebruiken. Zelfs real-time. Dankzij de ingebouwde sensoren, kompasfunctie en stereo koptelefoon aansluiting is het mogelijk om games te maken die gebruik maken van binaurale audio. Juist bij toepassingen zoals games is het mogelijk om te berekenen waar geluiden zich ten opzichte van de luisteraar bevinden en deze overeenkomend te filteren. Daardoor onstaat een levensecht geluidsbeeld.

Demor

Enkele jaren geleden maakte een groep studenten van HKU-KMT het schietspel Demor. Blinde spelers konden via het geluid de buitenaardse monsters lokaliseren en uitschakelen. Het spel gebruikte HRTF maar er waren zeven studenten en een rugzak vol hardware voor nodig om het spel te laten lopen. Tegenwoordig past dat allemaal in een moderne smartphone.

Video en binauraal geluid

Geluid op zichzelf staand heeft vaak een lage informatiewaarde. Meestal krijgt het betekenis als het wordt gecombineerd met een rijk visueel beeld. Door bijvoorbeeld alleen te luisteren naar filmgeluid heb je vaak geen idee hoeveel personages er zijn, waar ze staan in relatie tot elkaar en welke interactie er plaatsvindt. Voor blinden die alleen aangewezen zijn op geluid gaat daarom veel informatie en beleving verloren.

Ter illustratie: Blinden die met hun ziende vrienden televisie 'kijken' vinden griezelfilms vaak niet spannend, maar juist verwarrend. Dat komt omdat beeld en geluid direct op elkaar reageren en de geluiden losstaand vooral verwarring scheppen. Het blijkt ook uit het feit dat veel zienden die een griezelfilm te spannend vinden op een spannend moment gewoon de handen voor de ogen doen.

Binauraal geluid kan helpen om audiovisuele media bruikbaarder te kunnen maken voor mensen die blind zijn. Het kan een bijzondere meerwaarde  bieden ten opzichte van bijvoorbeeld traditionele audiodescriptie.

We hebben verschillende video's opgenomen met binauraal geluid. Op het Web zijn ook veel video's beschikbaar met binaurale effecten. Veel van die effecten zijn echter wel heel erg aan het beeld gebonden.

Hoorspel met binauraal geluid

Uit bestaande hoorspelen blijkt de kracht van binauraal geluid. Een goed voorbeeld is 'Myst' van Stephen King. Een spannend verhaal waar je middenin zit. Links en rechts enge dingen en gillende mensen...
Luister naar deel 1: Youtube: Myst, Stephen King

Live wandelen met binauraal geluid

In de wandelingen rondom het kasteel van Nottingham was nog vooral sprake van vooraf opgenomen binaurale geluidenlandschappen. Bezoekers moeten dus zelfstandig van punt naar punt lopen terwijl ze binaurale geluiden om zich heen horen die het werkelijke geluid aanvullen. Bij Bartimeus en Accessibility start in 2011 een project waarbij wandelingen gemaakt kunnen worden waarbij via GPS en de kompasstand van het luisterapparaat (bijvoorbeeld een smartphone) live binaurale geluiden te 'zien' zijn. Als je dus ronddraait, dan kun je echt om je heen kijken en luisteren. Daardoor zijn voor blinden bijvoorbeeld ook levensechte wandelingen mogelijk maar ook rustige wandelingen in de natuur waarbij alleen zo af en toe je virtuele binaurale blinde geleidehond blaft als je even weer de richting wilt weten die je op moet lopen.

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn