Terug naar overzicht Europese projecten

WAI-Tools

Binnen het WAI-Tools project harmoniseren we de manier waarop richtlijnen voor toegankelijkheid getoetst kunnen worden. We doen dat door in internationaal verband regels op te stellen voor het handmatig en (semi-) automatisch toetsen van de richtlijnen. Behalve voor websites zijn de regels ook geschikt voor dynamische en mobiele applicaties. Met de geharmoniseerde regels ondersteunen we de monitoring activiteiten van bedrijven en overheden. De uitkomsten van WAI-Tools worden daarom gebruikt in tools (SiteImprove, Deque, Axe) en Stichting Accessibility gebruikt ze om grote bedrijven en overheden die bezig zijn met het toepassen van de VN eisen voor toegankelijkheid optimaal te ondersteunen in hun implementatie proces.

DoelEU vlag

Er zijn veel automatische tools en verschillende onderzoeksinstellingen binnen Europa. Deze tools en instellingen verschillen allemaal over de interpretatie van WCAG. Dit resulteert er in dat tools en instellingen soms tot verschillende conclusies komen, ter frustratie van de bouwer, redacteuren en overheidsinstellingen die de groei van toegankelijkheid moeten waarborgen en testen. Dit project maakt consistente regels om dit probleem op te lossen zodat zowel de notatie als interpretatie van WCAG consistent is over al deze instellingen en tools.

Aanpak

In dit grote ambitieuze project maken we, samen met zes andere organisaties, een grote hoeveelheid test regels gebaseerd op WCAG. We helpen deze organisaties met het opzetten maar ook vooral het valideren van deze regels. Zo nemen we de regels en laten we ze los op werkelijk bestaande websites om zo te kijken of de antwoorden (het voldoen wel aan WCAG of niet aan WCAG) overeenkomt met de werkelijkheid.
Daarnaast werken we mee aan een template waar organisaties in kunnen invullen hoe toegankelijk hun website werkelijk is (een zogenaamde “accessibility statement”) gebaseerd op audits die deze regels volgen. Als alle organisaties binnen Europa deze template volgen dan maakt dat het vergelijken van verschillende lidstaten van de Europese unie heel makkelijk. Verder wordt er binnen dit project een format ontwikkeld waardoor verschillende tools en instellingen hun bevindingen makkelijk kunnen delen en wordt al het bovenstaande harde werk geïmplementeerd in al bestaande tools zodat particulieren het onmiddellijk (meestal volledig gratis) kunnen gebruiken!

Resultaat

Het project duurt 3 jaar en we zijn begonnen in November 2017. Tot nu toe zijn we hard aan het werk om de eerste groep regels af te krijgen voor het einde van 2018. Iedereen mag meewerken aan deze of andere regels op: https://github.com/auto-wcag/auto-wcag. Meer uitleg over hoe je kunt helpen of meedenken is te vinden op: https://auto-wcag.github.io/auto-wcag/

Contactpersoon

Voor meer informatie over dit project kun je contact op nemen met Brian Bors: b.bors@accessibility.nl

Samenwerkende fondsen

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Europese Unie. Binnen dit project werken de volgende organisaties mee:
GEIE ERCIM
SITEIMPROVE AS
STICHTING ACCESSIBILITY
DIREKTORATET FOR FORVALTNING OG IKT
FUNDACAO PARA A CIENCIA E A TECNOLOGIA
FCIENCIAS.ID - ASSOCIACAO PARA A INVESTIGACAO E DESENVOLVIMENTO DE
CIENCIAS
DEQUE RESEARCH BV

WAI-Tools Project: Web Accessibility Initiative - Advanced Decision Support Tools for Scalable Web Accessibility Assessments (WAI-Tools) — European Commission (EC) co-funded project, Horizon 2020 Program (780057), https://www.w3.org/WAI/Tools/

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn