Terug naar overzicht Ontwikkeling van diverse richtlijnen en regelgeving

WCAG-EM Specificatie

De meeste landen waaronder Nederland hebben voor toegankelijkheid dezelfde richtlijn in wet- en regelgeving opgenomen (WCAG, Webrichtlijnen). Om die richtlijnen te meten is er de Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM). Een methodologie voor het evalueren van complete websites. 

Stichting Accessibility speelt een belangrijke rol in de totstandkoming van dat document. We werkten daarvoor samen met een groep van meer dan 15 experts uit de hele wereld in de zogenaamde Evaluation Task Force. Het publiek is driemaal om commentaar gevraagd. Vrijwel alle commentaren zijn in het document verwerkt. Met WCAG-EM kun je de toegankelijkheid meten van:

 • Websites
 • Web applicaties
 • Websites voor mobiele apparaten

screenshot W3C working - WCAG-EM 1

Internationale inbedding

De methodologie is bedoeld als blauwdruk voor internationale toetsingsmethodieken. Het EU mandaat 376 verwijst naar WCAG-EM als het gaat om een methode voor het evalueren van complete websites. Naar verwachting zullen overheden in verschillende landen het als voorwaarde gaan stellen voor toetsing en rapportage. Het document is onderdeel van een opdracht van de Europese Commissie binnen het WAI-ACT project. Daarin werken stichting Accessibility, W3C, Fraunhofer Gesellschaft en de Johannes Keppler Universiteit samen aan documenten die de toegankelijkheid van het web moeten harmoniseren.

Stap voor stap ondersteuning

WCAG-EM biedt houvast bij het evalueren van websites volgens de Webrichtlijnen. Het online document biedt een procedure met een stap voor stap aanpak. WCAG-EM maakt deel uit van een suite van W3C documenten over Evalueren van websites en web applicaties. Het document is primair bedoeld voor web evaluatie professionals.

Waterval weergave van stappen, zie hieronder toelichting

 WCAG-EM beschrijft hoe je voor een evaluatie de scope van een website kunt bepalen. Maar het gaat ook in op verschillende typen website en verschillende context van websites. Steeds vaker zien websites er bij verschillende mensen verschillend uit. Vaak hangt dat af van wat een website van de gebruiker weet (bijvoorbeeld door een inlog, cookies etc.). De evaluatie procedure is ingedeeld in 5 stappen:

 • Stap 1: Stel de scope van de evaluatie vast. Wat zijn de grenzen van een website? Moet je alles meenemen in een evaluatie?
 • Stap 2: Onderzoek de website. Doel is bijvoorbeeld het zoeken naar specifieke technologieën en functionaliteit.
 • Stap 3: Kies een sample van de website. Die bestaat uit onderdelen die eerder in stap 2 werden aangetroffen en verder uit een random sample.
 • Stap 4: Audit de website. Stel voor iedere pagina van de sample vast of aan alle succes criteria wordt voldaan
 • Stap 5: Rapporteer de bevindingen. WCAG-EM geeft aan wat de minimum rapportage vereisten zijn.

Meer lezen

W3C documentatie over het evalueren van websites volgens WCAG2.0: www.w3.org/WAI/Eval/

WCAG-EM overview pagina: http://www.w3.org/WAI/eval/conformance.html

WCAG-EM document: http://www.w3.org/TR/WCAG-EM/

 • Delen op Facebook
 • Delen op Twitter
 • Delen op LinkedIn