Terug naar overzicht Ontwikkeling van diverse richtlijnen en regelgeving

WCAG 2.0 specificatie

Vanuit Stichting Accessibility werkte Eric Velleman mee aan de totstandkoming van de Web Content Accessibility Guidelines 2.0 (WCAG). Die richtlijnen zijn wereldwijd geaccepteerd als standaard voor web toegankelijkheid. Op 11 december 2008 werd WCAG2.0 officieel een recommendation. Recent werd van WCAG een ISO richtlijnen uitgegeven: ISO/IEC 45500:2012. 

WCAG 2.0 en ISO/IEC 45500

Sinds 10 december 2008 de nieuwe versie van de internationale toegankelijkheidsrichtlijn. Wij werkten op diverse momenten mee en waren een tijdlang lid van de WCAG werkgroep die de richtlijnen opstelde. "Deze belangrijke toegankelijkheidsstandaard, die internationaal al veel wordt gebruikt, kan nu ook profiteren van internationale erkenning van nationale ISO/IEC organen." aldus Jeff Jaffe, CEO van W3C. "Naar verwachting zal deze erkenning internationaal zorgen voor een toename in geharmoniseerd begrip van WCAG 2.0 bij overheden, bedrijven en bij de bredere Web gemeenschap." Nu WCAG 2.0 een ISO standaard is, kunnen alle overheden ter wereld er naar verwijzen in hun wet- en regelgeving.


ISO/IEC 40500 is precies het zelfde als de originele WCAG 2.0 Standaard van het W3C Web Accessibility Initiative. Praktische ondersteuning over deze standaard is vrij verkrijgbaar via het WCAG overzicht (engelstalig). Op dit moment leidt Accessibility de ontwikkeling van een internationaal geharmoniseerde methodologie om conformitieit van gehele websites met deze standaard te evalueren (WCAG-EM). 

ISO/IEC 40500:2012 [Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0] omvat een breed scala aan aanbevelingen om het Web toegankelijker te maken. Door deze richtlijnen te volgen zal website content toegankelijker worden voor mensen met een functiebeperking, inclusief blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, mensen met leerproblemen, cognitieve beperkingen, bewegingsbeperkingen, spraakproblemen en combinaties van deze. Door deze richtlijnen te volgen wordt webcontent bovendien beter bruikbaar voor gebruikers in het algemeen.

WCAG 2.0 succescriteria zijn geschreven als bruikbare tests die niet technologie-speficiek zijn. Ondersteuning over hoe aan deze succescriteria kan worden voldaan en algemene informatie over hoe deze te interpreteren, is in aparte documenten beschikbaar. Een overzicht van WCAG 2.0, de WCAG 2.0 standaard, technisch en ondersteunend materiaal over WCAG 2.0 en informatie over de vertaling van WCAG 2.0 is vrij verkrijgbaar via http://www.w3.org/WAI/intro/wcag#iso. Accessibility heeft de officiële Nederlandse vertaling van WCAG 2.0 geleid, die volledig is opgenomen in Webrichtlijnen versie 2.

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn