Terug naar overzicht Ontwikkeling van diverse richtlijnen en regelgeving

Auto WCAG Community Group

De Auto-WCAG groep is een internationale groep menen die zich bezighoudt met toegankelijkheid. Ze schrijven testen die door automatische tools kunnen worden gebruikt. De tools kunnen daarmee de toegankelijkheid van een website meten volgens de WCAG richtlijnen (Webrichtlijnen). Wilco Fiers van Accessibility is de coördinator van deze groep. 

De focus van Auto-WCAG, voluit de "Automated WCAG Monitoring Community Group", is om te onderzoeken hoe het toetsen van websites met betrekking tot digitale toegankelijkheid verder geautomatiseerd kan worden. Op dit moment kan zo’n 20 % van de toegankelijkheidsproblemen door middel van een automatische tool gevonden worden: de rest wordt handmatig gedetecteerd. Door het toetsingsproces verder te automatiseren, met gebruik van speciaal hiervoor ontwikkelde webtools, wordt dit proces gebruiksvriendelijker voor de organisaties achter de websites. Daarmee krijgen organisaties meer inzicht in de mate van digitale toegankelijkheid van hun websites. En bovendien maakt verdere automatisering het werkproces een stuk efficiënter en dus goedkoper.

Bekijk de website van Auto-WCAG https://www.w3.org/community/auto-wcag/

Bundelen van kennis

Naast het onderzoeken van de mogelijkheden die toegankelijkheidstools kunnen bieden, wil Auto-WCAG de kennis die al bestaat bundelen in een gezamenlijk format. Zodat organisaties en overheden van elkaar kunnen leren, en niet steeds opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Tools en best practices worden gedeeld op de website, en wekelijks heeft de groep een online vergadering om elkaar op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

Achtergrond Auto-WCAG

De werkgroep bestaat sinds juli 2014 en komt voort uit het Europese project European Internet Inclusion Initiative (EIII). Dit project wil Europese overheidsinstanties adviseren over webtoegankelijkheid, en onderzoek naar en toepassing van relevante toegankelijkheidstools stimuleren. Accessibility werkt aan dit project mee. Meer informatie is te vinden op de EIII projectpagina.

De Auto-WCAG groep is een initiatief van Michael Cooper en Shadi Abou-Zahra, toegankelijkheidsexperts van World Wide Web Consortium (W3C). W3C is een internationale organisatie die webstandaarden ontwikkelt. Zij adviseerden Senior Onderzoeker Wilco Fiers om een werkgroep te starten die toegankelijkheidsexperts uit de hele wereld koppelt aan web-ontwikkelaars van toegankelijkheidstools. Deze tools maken het automatisch testen mogelijk. De huidige deelnemersgroep bestaat uit verschillende toolontwikkelaars en toegankelijkheidsexperts, afkomstig uit Europese landen, maar bijvoorbeeld ook uit de Verenigde Staten. De organisaties waar de deelnemers voor werken zijn onder andere Logius, Knowbility, Deque Systems en Tingtun.

Wij zijn goed vertegenwoordigd in deze groep: Naast coördinator Wilco Fiers neemt ook Twan van Houtum deel.

Ook meedoen? Dat kan

Voor meer informatie over dit project of als u wilt deelnemen aan de werkgroep kunt u een mail sturen naar autowcag@accessibility.nl. Aanmelden voor de werkgroep kan ook via de groepspagina https://www.w3.org/community/auto-wcag.

Meer informatie over Auto-WCAG

Lees hier een uitgebreid interview met Wilco Fiers, coördinator van de Auto-WCAG groep: https://www.accessibility.nl/nieuws/2015/02/auto-wcag-groep-automatisch-toegankelijkheid-testen

 

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn