Terug naar overzicht Innovatie en Ontwikkeling

ZonMW - slimme brillen

Dankzij video, camera’s, spraakherkenning, GPS, oogbewegingsregistratie en bewegingssensoren bieden slimme brillen een scala aan mogelijke toepassingen voor blinden en slechtzienden. Vooral de mogelijkheid om over de echte wereld een extra laagje computergegenereerde informatie (‘augmented reality’) te leggen zoals geluid, video, tekeningen, of GPS data helpt slechtzienden om zelfstandig te navigeren en interacteren met de omgeving. En naar verwachting zullen deze brillen de komende jaren steeds makkelijker en goedkoper beschikbaar komen.

Onderzoek

Hoopvolle ontwikkelingen, maar de specifieke voor- en nadelen voor blinden en slechtziende personen zijn nog niet goed onderzocht. Zo kleven er mogelijk technische beperkingen en andere nadelen aan het gebruik van deze nieuwe apparatuur. Dat onderzoeken we in ons slimme brillen project samen met de Universiteit Twente en de doelgroep. Dat doen we met financiële ondersteuning van de ZonMW.

We onderzoeken de mogelijkheden en beperkingen van slimme brillen voor blinden en slechtzienden. We richten ons daarbij met name op ‘augmented reality’ en onderzoeken de toepassingen in ons lab en in de echte buitenwereld.

We besteden vooral aandacht aan:
-    navigeren in een veranderende wereld (bijvoorbeeld tijdelijke obstakels op een route);
-    interacties met automaten in de publieke ruimte (bijvoorbeeld pinautomaten, OV-chipopladers, koffiemachines);
-    personen en objecten op afstand herkennen (bijvoorbeeld gezichten herkennen met behulp van Facebook ‘friend list’)
-    geschreven teksten herkennen (bijvoorbeeld instructies, medicijnen, ingrediënten)

Ook willen we, op basis van de inzichten en feedback van gebruikers, zelf minimaal 2 apps ontwikkelen, testen en beschikbaar maken. Het uiteindelijke doel is om gebruikers te helpen in dagelijkse persoonlijke, sociale en werkgerelateerde situaties.

In dit project werken we onder leiding van professor Richard van Wezel (Neurofysiologie) samen met 2 onderzoeksgroepen van de Universiteit Twente, Stichting Bartiméus, Koninklijke Visio en bedrijven zoals Vicarvision die gespecialiseerd zijn in gezichts- en emotie herkenning.

Neem voor meer informatie over het project contact op met Eric Velleman.

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn