Terug naar overzicht Google Glass Accessibility

Google Glass en toegankelijkheid

Accessibility doet onderzoek naar Google Glass. Maar wat is dat precies en hoe wordt Glass elders in de wereld al ingezet voor toegankelijkheid?

Wat is Google Glass

Foto van Google Glass

Google Glass is een Head Mounted Display met Augmented Reality. Het ziet eruit als een bril. Een bril zonder glazen   met vlak boven je rechteroog een klein blokje glas waarin je het beeld kunt zien. In het pootje van de bril zit een camera, een microfoon, een koptelefoon en een touchpad ingebouwd. Het beeldscherm van Glass hangt als een blokje glas vlak boven je rechteroog. Je kunt met de bril foto's en video's maken, je mail lezen, kaarten bekijken, aantekeningen en documenten lezen, zoeken op het web, gezichten herkennen en nog veel meer. 

Doordat het zo dichtbij het oog zitis het beeld vergelijkbaar met een 24 inch scherm op 2,5 meter afstand. Bij de bril zit een mono koptelefoontje maar die heb je niet echt nodig want Glass is voorzien van een bone-conducting headphone. Zonder dat je iets in je oor hebt kun je dus toch geluid horen.

Bediening

Overzicht functies Glass, listen, on,off, touch, capture, see

Google Glass is voor een deel via spraak te bedienen. Om Glass te activeren beweeg je even je hoofd naar achteren of tik je zachtjes tegen de zijkant van de bril en zeg je 'OK Glass'. Er volgt dan een keuzemenu waaruit je een vervolgopdracht kunt voorlezen. Daar staan keuzes zoals 'Take a picture' en 'Google'. Met die laatste kun je bijvoorbeeld zoekacties uitvoeren zoals 'Google, what is the weather like in Amsterdam?'. De antwoorden op gesproken vragen verschijnen in beeld en kunnen soms ook door Glass worden voorgelezen.

Om verder te navigeren of andere zoekresultaten te zien is het nodig om het touchpad aan de zijkant te gebruiken. Door daar met een of meerdere vingers op te tikken of swipen kun je verder navigeren. Glass kent verschillende tik en veeg mogelijkheden. niet alle zijn ook via spraak of beweging beschikbaar. Een paar voorbeelden van standaard in Glass gestures zijn:

Afbeelding hoofdschudden en swipen

 • Van boven naar beneden vegen: Terug naar startpagina. Bij vegen naar beneden vanaf de startpagina gaat Glass in standby mode
 • Van achter naar voor vegen: Naar rechts door de tijdlijn, of kiezen van een waarde. Bijvoorbeeld om geluidssterkte in te stellen. In het 'settings' scherm kan bijvoorbeeld de geluidssterkte worden ingesteld door de vinger naar voor of achter over het touchpad te bewegen
 • Van voor naar achter vegen: Naar links door de tijdlijn
 • Snel achter elkaar vegen: versneld door menuschermen en tijdlijn
 • Tik op touchpad: Glass activeren (als Glass in standby staat); selecteren (bijvoorbeeld om keuze te maken)
 • Twee vingers: Richten van de focus in het beeld. Bijvoorbeeld om een link op een webpagina te selecteren of het beeld te verschuiven.

Er zijn 'Glass apps' die het instellen van de settings door stemcommando's mogelijk maken maar die zijn niet gemaakt door Google zelf. Wellicht worden deze mogelijkheden binnenkort standaard in Glass opgenomen.

Er kan ook genavigeerd worden door met het hoofd te bewegen. Bijvoorbeeld om een knop in een applicatie of op een webpagina te selecteren. Daarna kan de knop worden geactiveerd door een keer op de zijkant van de bril te tikken.

Apps

Er komen steeds meer apps beschikbaar in de officiële appstore voor Google Glass. Dat zijn weer andere apps dan voor je mobiele telefoon of tablet maar dat zal waarschijnlijk niet lang duren. Nu al kun je Glass koppelen aan Facebook, Google plus etc. Er zijn ook apps voor hardlopers, games enz. Die apps zijn eenvoudig verkrijgbaar via het MyGlass account dat bij Glass hoort en dat zorgt voor een optimale communicatie tussen Glass en wifi of mobiele telefoon.

Screenshot van apps voor Glass waaronder Facebook, Calendar, Golf etc

Behalve de officiele Glass apps via het MyGlass account zijn er ook steeds meer ontwikkelaars die via alternatieve appstores apps voor Glass aanbieden of waar mensen worden gevraagd om mee te helpen aan het maken van apps. Voorbeelden daarvan zijn: 

 • MyGlass apps: Officiele Glass appstore van Google
 • Google Glass Geeks: Zij bieden allerlei apps aan waaronder ook een aantal games die alleen met hoofdbewegingen werken. 
 • Open shades glass apps: Glass hackers die bezig zijn met toepassingen bedenken. Ze doen dat samen met anderen op Github en delen veel code.
 • Glass application list by Iwan Uswak: Uitgebreide lijst met apps of plannen voor apps. Op deze lijst staan ook veel apps die nog niet zijn ontwikkeld of die op Github staan.

Gebruik van Glass

Glass is nog steeds in een beta stadium. Google wil zoveel mogelijk feedback op het gebruik. Dat is ook de reden dat wij bij Accessibility Glass uitproberen samen met mensen met een beperking. Dat doen we samen met studenten van de Universiteit Twente maar er zijn ook diverse stage plaatsen. Kan het mensen met een beperking helpen of vergroot het de ontoegankelijkheid van de maatschappij (onderwijs, werk, vrije tijd)?  Wat wel opvalt is dat iedereen bezig lijkt om Glass te testen. Van brandweerlieden tot en met huidartsen en leraren. Een paar voorbeelden:

Philips testte het gebruik van Glass door chirurgen. Zij krijgen via de bril informatie over de toestand van de patiënt.

Alex Blaszczuk studeert rechten in de VS. Na een ongeluk is zij verlamd vanaf de borst en kan zij haar handen niet meer gebruiken. Dankzij Glass kan ze weer gewoon de telefoon opnemen en tegelijk internetten.

Bij Georgia Tech werken ze samen met Google aan applicaties voor mensen met Parkinson. Bij de universiteiten van Carnegie Mellon en Rochester wordt onderzocht hoe Glass blinden kan helpen. Op dit moment werken ze aan een app die foto's of filmpjes van de gebruiker indien gewenst doorstuurt naar zowel Twitter als naar de Mechanical Turc van Amazon. Die stuurt dan informatie over de omgeving terug.

Door de koppeling aan apps op de gekoppelde telefoon is het mogelijk om tekst te lezen, bijvoorbeeld van producten in de winkel. Je hoeft dan niet langer je telefoon langs de schappen te bewegen. Glass kan je zelfs helpen om producten te vinden via ‘product recognition’.

Bij Brigham Young University hebben ze een app gemaakt die een video met gebarentolk weergeeft. Je kunt dan bijvoorbeeld naar de bioscoop zonder dat er een echte gebarentolk mee hoeft. Uit het onderzoek blijkt dat de testpersonen  het fijn vinden om de tolk gebarentaal via 1 oog te zien zoals bij Google Glass.

Natuurlijk kan de bril je ook helpen om emoties te herkennen bij mensen met wie je aan tafel zit. Uit onderzoek blijkt dat computers emoties in 65% van de gevallen goed raden terwijl mensen zelf maar 56% scoren.

Ook een toenemend aantal hackers werkt met Google Glass om applicaties te maken voor mensen met een beperking.

Accessibility, Bartimeus, Universiteit Twente en Google Glass

Accessibility en Universiteit Twente gaan in het kader van het Convenant samen werken aan toegankelijke applicaties voor Google Glass. Daarbij werken we nauw samen met Bartimeus. Voor blinden kan Glass met de ingebouwde camera bijvoorbeeld dienen als een paar ogen die kunnen waarschuwen voor objecten.

Vanuit het convenant gaan we samenwerken (Accessibility, Bartiméus en Universiteit Twente) aan een speciaal vak waarin we met studenten User Centered Design, apps voor Glass zullen gaan ontwikkelen. We zullen daarover uitgebreider rapporteren via publicaties op deze website.

 • Delen op Facebook
 • Delen op Twitter
 • Delen op LinkedIn