Terug naar overzicht Innovatie en Ontwikkeling

CSUN 2014

In maart zijn we naar California geweest naar de grootste conferentie over digitale toegankelijkheid ter wereld. De "International Conference for Technology and Persons with Disabilities", beter bekend als CSUN. We presenteerden daar samen met het W3C een nieuwe methodologie om websites en web applicaties te toetsen

Verslag CSUN 2014

Dit jaar bezochten meer dan 4300 mensen de CSUN conferentie om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ICT toegankelijkheid te zien, horen en ervaren. Een interessante plek dus om ons project met W3C te presenteren. Van de vijf dagen conferentie hebben we daarom twee dagen zelf bijeenkomsten georganiseerd en zijn we drie dagen lang van zaal naar zaal gegaan om presentaties bij te wonen en met mensen te praten over hun ervaringen.

Behalve een beursvloer met meer dan 100 standhouders biedt CSUN een uitgebreid conferentie programma: drie dagen met meer dan 300 presentaties verdeeld over 14 onderwerpen [1]. Het is een plaats waar experts, fabrikanten en gebruikers uit de hele wereld elkaar ontmoeten.

Stevie Wonder op CSUN beursvloer music legend

Zoals elk jaar kwam Stevie Wonder langs om zelf op de beursvloer van de CSUN de oplossingen voor blinden te bekijken. Het verhaal gaat dat toen hij enkele jaren geleden voor het eerst over de beursvloer liep, hij meteen twee brailleleesregels bestelde. Dit keer liet hij zich uitvoerig voorlichten voorzover mogelijk want hij werd als snel omringd door een fotograferende massa, waaronder veel blinde fotografen met geleidehond aan de hand.

Dit jaar wilden we vooral weten hoe er in andere landen met het toetsen van toegankelijkheid wordt omgegaan en welke tools daarvoor beschikbaar zijn. Vooral op het gebied van toegankelijkheid van grafische informatie is er het afgelopen jaar enorme vooruitgang geboekt (zie hieronder over IBM). Verder besteden steeds meer grote bedrijven vanaf de tekentafel aandacht aan de toegankelijkheid van hun producten. Goede voorbeelden zijn Apple en Google. We liepen een tijdje rond met Google Glass en hebben er gelijk een aangeschaft om in Utrecht verder mee te experimenteren.  Hieronder een kort verslag.

Onze CSUN hoogtepunten op een rij

Voorafgaand aan de conferentie hebben we samen met W3C een tweedaagse bijeenkomst geleid over de nieuwe methodologie voor het toetsen van websites (WCAG-EM). Op het hoogtepunt hadden we in de zaal meer dan 10 nationaliteiten bij elkaar. Op de foto hieronder een beeld van de vergadering.

Vergadering van Evaluation Taskforce over WCAG-EM

Tijdens de conferentie waren er speciale showcase zalen voor IBM en Google.

Google presenteerde onder anderen de Chromebook en Glass. Van beide demonstreerden ze de toegankelijkheidsopties en waren ze geinteresseerd in de mogelijkheden voor mensen met een beperking. Vooral de presentaties van Glass waren erg druk bezocht en leveren veel discussie op over de mogelijkheden voor bijvoorbeeld blinden en slechtzienden.

IBM presenteerde naast business solutions voor toegankelijkheid ook praktische oplossingen voor het web zoals dynamische online graphics. Dat laatste lijkt goede mogelijkheden te bieden om grafieken toegankelijk te maken voor blinden. De tool van IBM kan uit data niet alleen een grafiek genereren maar ook een korte beschrijving. Grafieken zijn vaak bedoeld om ingewikkelde data in een oogopslag duidelijk te maken en bijvoorbeeld trends te laten zien. In een van de voorbeelden van IBM genereerde de tool automatisch een verkorte beschrijving van een grafiek. Eerst werden de hoogste en laagste waarde aangegeven, dan de top drie en daarna kon door de gebruiker verder worden 'ingezoomd'. Ontwikkelaars kunnen zelf bepalen wat de samenvatting moet aangeven. 

screenshot website Fix the web

Gail Bradbrook presenteerde het vervolg van FixTheWeb. Een crowd-sourced initiatief om websites die niet toegankelijk zijn te verzamelen en aan te schrijven. Het initiatief is een groot succes met meer dan 1000 vrijwilligers en steeds meer website eigenaren die op grond van de commentaren hun site aanpassen. Vooral de ondersteuning door Stephen Fry heeft geholpen. Hij is ambassadeur van FixTheWeb en verstuurt regelmatig een tweet over het project. Gail is op zoek naar partners in EU landen die mee willen helpen om het platform verder uit te breiden:
http://www.fixtheweb.net

foto van 7 leden van de cognitive taskforce

W3C stelde tijdens de CSUN de leden voor van de nieuwe Cognitive and Learning Disabilities Accessibility Task Force. Deze groep gaat zich bezighouden met het verbeteren van webtoegankelijkheid voor mensen met een cognitieve beperking. Behalve het organiseren van onderzoek en het uitvoeren van een GAP analyse gaat de groep ook werken aan handleidingen om web content, auteurstools, mediaspelers en browsers beter toegankelijk te maken voor deze doelgroep:
http://www.w3.org/WAI/PF/cognitive-a11y-tf/

Eric Velleman en Shadi Abou-Zahra presenteren voor zaal WCAG-EM

Eric Velleman (Accessibility) en Shadi Abou-Zahra van W3C presenteerden samen een nieuwe W3C methodologie voor het evalueren van websites en web applicaties op toegankelijkheid (WCAG-EM). De discussie na de presentatie ging vooral over de voor- en nadelen van een 'score'. De zaal was het overwegend eens dat er wel een score nodig is maar kwam ook tot de conclusie dat een 100% score heel lastig is.

Verder bezochten we sessies over gamification, wetgeving in Canada, Toetsinstrumenten voor het onderwijs, pdf toegankelijkheid, Google toegankelijkheid, Microsoft toegankelijkheid, nieuwe versies van software etc.  Vijf drukke dagen vol sessies, vergaderingen en gesprekken. 

EV

Gerelateerd

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn