Terug naar overzicht Mobiele apps

HEARE audio navigatie (voor blinden)

HEARE App is een iPhone applicatie waarmee je overal in de wereld kunt gaan wandelen. Maak je eigen route op de website en deel die met je vrienden. De app gebruikt 3D audio om je de weg te wijzen van punt naar punt.

Read the English page about HEARE App

Bartimeus HEARE App

De HEARE App start waar traditionele navigatie apps stoppen. Met HEARE kan iedereen buiten de gebaande paden een route of speurtocht uitzetten die te volgen is op het gehoor. Door ‘3D-audio’ is er geen visuele navigatie nodig, maar ook geen hoorbare aanwijzingen als ‘sla links- of rechtsaf. Navigeren met Heare werkt heel simpel: volg de richting van het geluid. Niet alleen voor blinden en slechtzienden een unieke uitkomst, de HEARE App zorgt ook voor een nieuwe dimensie in speurtochten. 

Stilstaand beeld uit video van HeareAppNL

Download deze video

Maak eerst een route op: www.heareapp.com

Update mei 2013: HeareApp is record aantal keren gedownload. Steeds meer routes beschikbaar. We denken over een update waarmee je ook geluiden, tekst, foto's en video's aan lokaties kunt toevoegen.

Update september 2013: HeareApp is genomineerd voor Accenture Innovation Award 2013. 

Update augustus 2013: HeareApp neemt deel aan de Accenture Innovation Award 2013. Breng je stem uit op de website van Accenture

In de toekomst willen we het maken van routes ook in de app inbouwen, maar nu moet het nog even via de website. Gebruik de code die je op de website krijgt in de app en start de wandeling. In de app zitten een aantal voorgedefinieerde wandelingen.

Door de HEARE App is het voor blinden voor het eerst goed mogelijk, zelfstandig een natuurwandeling te maken. “Zonder mijn vrouw en alleen met geleidehond Brent de Soesterduinen op, het was wel erg wennen. Maar dankzij het ‘geblaf’ van HEARE in de juiste richting, ging het prima! Ik zie niets en nu heb ik toch voor het eerst zelfstandig een heerlijke wandeling gemaakt”, aldus Derk van de Velde.
Ook Bram Elderman, Sr. Systems Engineer bij Apple: “Ik ben onder de indruk van HEAREAPP, we hebben dit nog niet eerder gezien. Geweldig om te zien dat toegankelijkheid van Apple bij kan dragen aan de zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking.”

Met de HEARE App

 • Wandel je op verhard en op onverhard terrein, in de woestijn, aan het strand, in de stad, waar ook ter wereld.
 • Kun je wandelingen delen met anderen (o.a. via sociale media)
 • Word je geleid door een blaffend hondje of ander geluid                  

Wat heb je nodig

 • iPhone
 • Koptelefoon of oordopjes
 • Als je een visuele beperking hebt: een blindengeleidehond en/of taststok
 • Wifi of internet voor het downloaden van de route

Hoe werkt het

 • Plan een route op www.heareapp.com en noteer de unieke code 
 • Typ de code in de App of kies een route uit het menu
 • Begin de wandeling/route en deel die met anderen via sociale media of stuur gewoon een emailtje met de code
 • Bekijk de Engelstalige video van onze stageaires op Vimeo: http://vimeo.com/56526657

Meer over de HEARE App

Scherm van HEARE met pijl die richting aangeeft en overzicht van instellingsmogelijkhedenMet de HEARE App kun je overal komen als je maar een route hebt. Die route is eenvoudig te maken op de website www.heareapp.com. Ga naar de 'create' pagina en maak daar een route aan. Deel die met je vrienden. Met HeareApp kun je vooraf je route codes maken, zoeken en opslaan. Als je naar een ander land gaat kun je dus gewoon je data uitzetten.


HeareApp gebruikt 3d audio. Dat betekent dat je kunt horen in welke richting je moet lopen naar het volgende punt. Je kunt kiezen uit een hondje dat op dat punt naar je staat te blaffen of een aantal andere geluiden. Misschien kun je in de volgende versie je eigen geluid invoeren, daar zijn we nog mee bezig.

De HEARE App werkt op iPhones vanaf de iPhone 3gs. Op nieuwere telefoons werkt het sneller. Als je blind bent (en ook als je dat niet bent) en HeareApp gebruikt, zorg dan altijd dat je je gezonde verstand, je stok en je geleidehond gebruikt. GPS is nog steeds erg onbetrouwbaar, daar kunnen wij voorlopig ook nog niets aan doen. Vooral in steden en bijvoorbeeld bossen heb je met GPS last van hoge gebouwen en bomen die het signaal kunnen verstoren.

3d geluid

Scherm waarop in de app HEARE de code van een wandeling kan worden ingevuldHEARE maakt gebruik van 3d geluid. Dat is geluid waarvan je met een gewone koptelefoon kunt horen uit welke richting het komt. Als je draait dan draait ook het geluid. 3d geluid is mogelijk omdat we het koppelen aan het kompas en de GPS van je telefoon. Het 3d geluid dat we gebruiken wordt ook wel Audio Augmented Reality genoemd. Een goed voorbeeld van de mogelijkheden van 3d geluid is te horen in twee van onze apps:

 • Where's my rubber ducky, een 'Audio Augmented Reality' zombie shooter voor blinden. Lekker knallen (gratis. NB: niet geschikt voor tere zieltjes).
 • Augmented Stereo App, een 'Audio Augmented Reality' voorbeeld van een gitaarspeler (gratis).
 • Heare Mecca App, een Audio Augmented Reality' app die altijd richting Mecca wijst (gratis).

Speciale features van HEARE App

 • Gebruikt actuele GPS informatie
 • Navigatie tracking algoritme van iPhone wordt direct gebruikt
 • Programma is volledig toegankelijk voor blinden
 • Werkt ook off-the-road, dus geen traditioneel route programma
 • Geen kaarten nodig, gebruik gewoon je oren of de pijl met klikjes
 • Volg de virtuele geleidehond naar je bestemming of kies een ander geluid
 • Geen internet toegang nodig tijdens het wandelen
 • Melding als het GPS signaal minder precies is dan 20 meter

NB: Kompas en GPS kunnen worden verstoord door hoge gebouwen, bomen, weersomstandigheden etc.

Vragen en antwoorden

Startscherm van HEARE app met keuzes voor route en instellingenWaarom is het alleen voor de iPhone? - Apple heeft op haar iPhones en iPads het kompas en de GPS zo gekoppeld dat we heel snel 3d geluid kunnen berekenen. Helaas hebben andere platformen deze koppeling (nog) niet. Het 3d geluid is daarom op andere platformen nog niet snel genoeg. Als je daar draait, draait het geluid pas een seconde later.

Waarom staan er niet meer routes in? - Routes moet je zelf maken op de website www.heareapp.com en delen met je vrienden. De wandelingen die standaard in de app staan hebben we van vertrouwde organisaties en wandelaars. Wil je ook vertrouwde wandelaar zijn, laat het ons dan even weten. We willen nog een versie ontwikkelen waarin je zelf routes kunt maken vanuit de app. Maar nu is het geld even op.

Bij mij werkt de GPS niet goed, ik moet steeds de verkeerde kant op. Waar ligt dat aan? - Het kan zijn dat op sommige plekken de GPS niet altijd goed reageert. Dat heeft niks met de opbouw van de applicatie te maken. De signalen kunnen alleen niet altijd over opgevangen worden. Bijvoorbeeld in een stad met hoge gebouwen, of in een dicht bebost natuurgebied. Maar we hebben zelf op het strand ook al eens natte voeten gekregen. Pas dus altijd goed op.

Waarom kun je geen routes maken vanuit de app zelf? - Dat willen we zelf ook heel graag toevoegen. De versie die we hebben waarmee dat kan is helaas nog niet stabiel.

Waarom zoveel disclaimers? - Omdat we teveel met advocaten rondhangen en die ons de hele tijd bangmaken. We willen vooral duidelijk maken dat je goed moet oppassen als je de app gebruikt. Laat als je blind bent dus niet je hond, je geleidestok en je gezonde verstand thuis. En als je geen beperking hebt, wees dan toch extra voorzichtig. Steek bijvoorbeeld niet zomaar een fietspad of weg over. Gebruik je gezond verstand!

Is de app helemaal toegankelijk met VoiceOver? - We hebben net een knopje ontdekt dat het in iOS7 niet goed doet. Die zijn we aan het repareren. Verder is het een jaar lang uitgebreid getest met meer dan 20 blinde vrienden en bekenden. Alleen de onnauwkeurigheid van GPS was steeds een probleem. We hebben onze hoop daarom gevestigd op de Europese Galileo satelliet die op dit moment gebouwd wordt. 

Kan ik deze app gebruiken voor mijn speurtochten? - Natuurlijk, maar wees voorzichtig als je routes van anderen loopt, want het schijnt dat je op de wereld niet iedereen kunt vertrouwen...

Meer informatie en subsidiegever

HEARE is een product en project van Stichting Bartimeus. Het is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Vereniging Bartimeus Sonneheerdt. Voor meer informatie over de iPhone app kunt u contact opnemen met Bartimeus. HEARE app is voor Bartimeus gemaakt door Stichting Accessibility.

 • Delen op Facebook
 • Delen op Twitter
 • Delen op LinkedIn