Terug naar overzicht Mobiele apps

Earcatch Audiodescriptie App

Blind, en toch samen met je ziende vrienden en vriendinnen naar televisie of een spannende film kijken? Dat kan dankzij Earcatch, een slimme app voor audiodescriptie die de blinde en slechtziende filmliefhebbers precies vertelt wat er te zien is op het scherm. 

Frame uit de reclame voor de Watson Audiodescriptie waarin de audiodescriptieman zichzelf voorstelt

Toegankelijkheid van de Earcatch App

De Earcatch app is ontwikkeld door de Vereniging Bartimeus Sonneheerdt samen met Soundfocus. Ook Stichting Accessibility werkte mee aan de ontwikkeling de app.

Audiodescriptie is een techniek waarbij een stem in stille momenten beschrijft wat er op het scherm te zien is. Op die manier kunnen mensen met een visuele beperking de gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en scenes waarbij personages niet spreken toch ‘zien’ – of liever: horen.

Het werkt eenvoudig: je download via de Earcatch app gratis de audiodescriptie van de film die je wilt gaan zien. Je hebt geen wifi of internet nodig; Earcatch synchroniseert de audiodescriptie en de film met behulp van geluidsherkenning. Met één oordopje luister je naar de audiodescriptie, en met het andere oor hoor je het zaalgeluid. De app werkt zowel op iOS als Android.

Earcatch is ontwikkeld door Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus, en Accessibility heeft de noodzakelijke kennis geleverd over toegankelijkheid van iOS en Android apps. Daarnaast werkten we mee aan de toegankelijkheid van de Earcatch website en organiseerden we gebruikersonderzoeken van de app met blinde en slechtziende gebruikers.

Voor Earcatch hebben we ook een onderzoek uitgevoerd naar de websites van bioscopen. Een aantal bioscopen heeft naar aanleiding van de resultaten al laten weten dat ze aan de toegankelijkheid van hun site gaan werken.

Meer informatie (links)

https://www.steunbartimeus.nl/earcatch-app/

http://earcatch.nl/

https://www.accessibility.nl/trainingen/training-kwaliteitseisen-voor-online-video-volgens-de-webrichtlijnen

https://www.accessibility.nl/kennisbank/artikelen/audiovideo

https://www.accessibility.nl/kennisbank/artikelen/videotutorial

https://www.accessibility.nl/kennisbank/artikelen/online-video-toegankelijk-maken

http://www.toegankelijkevideo.nl/

https://developer.apple.com/accessibility/ios/

http://developer.android.com/guide/topics/ui/accessibility/checklist.html

http://game-accessibility.com/document-category/accessibility-guidelines/

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn