Terug naar overzicht Installaties en games

Geluidenbal

De geluidenbal is ontstaan uit een onderzoek naar een alternatief voor de rinkelbal. De rinkelbal maakt alleen geluid als hij rolt. Wij hebben in dit project een oplossing gevonden, waardoor de bal ook geluid maakt als hij stil komt te liggen. Via een bluetooth speaker die in de bal gebouwd is speel je je eigen muziek af. De bal maakt constant geluid en is dus altijd terug te vinden.

Stilstaand beeld uit video van Geluidenbal

Download deze video

De geluidenbal of audiobal is een project dat samen met Bartimeus is uitgevoerd. In dit project hebben we onder leiding van ICT4VIP een oplossing gevonden voor de rinkelbal. Deze rinkelbal maakt geluid als hij rolt. Komt de bal stil te liggen, dan hoor je niks meer. In het bewegingsonderwijs bij Bartimeus is er behoefte aan een bal die geluid blijft maken. Als de sporter blind is, wordt het lastig om de bal terug te vinden als hij stil komt te liggen. We zijn met het project aan de slag gegaan en hebben diverse oplossingen gevonden.

Oplossingen

  • Een accelerometer (versnellingsmeter), aangebracht in de bal, wat veranderingen in snelheden meetEen rode geluidenbal met gaten en drie belletjes
    en dus trillingen in de bal. Als je hier een luidsprekertje aan zou koppelen wat piepjes / geluid nog ca. 10 seconden nadat de bal geen beweging maakt door laat gaan, zou dat een oplossing voor het probleem kunnen zijn.
  • Een luidsprekertje in de bal, die in verbinding staat met een kleine afstandsbediening. Één speler per team of een onpartijdig persoon (bijv de scheidsrechter of een begeleider) heeft een afstandsbediening en kan op de knop drukken om de bal geluid te laten maken.
  • Een klein radiootje in de bal, zodat er voortdurend muziek uit komt, stilliggend of bewegend. Mensen die niet kunnen zien krijgen de meeste input binnen via geluid, dus alleen maar piepjes en belletjes kan storend zijn. Hoezeer dit op prijs wordt gesteld tijdens een pot voetballen is nog de vraag.

Bluetooth luidspreker

JBL clip draagbare luidspreker zwartDe voorkeur ligt bij een bluetooth luidspreker omdat dit een toegankelijke technologie is die iedereen kent. Daarnaast is een bluetooth luidspreker makkelijk met je eigen telefoon te verbinden. Bijkomend voordeel is dat je zelf het geluid of de muziek kunt kiezen voor de bal. In dat laatste geval wordt het een muziekbal waar je alles op kunt afspelen. In de categorie bluetooth speakers heb je ruime keuze. Wij hebben voor de JBL clip gekozen omdat deze tegen een stootje kan, een redelijke accuduur heeft en een groot bereik. Daarnaast geeft de draadloze speaker geluid erg goed weer voor dit kleine formaat. Van belang is ook het gewicht, want je wil als voetballer niet het gevoel hebben dat je tegen een baksteen aantrapt. De JBL clip is 150 gram.

Voetbal

Om de speaker te monteren hebben we gekozen voor een oranje foambal. De bal is 300 gram en met een diameter van 22cm een redelijk normale bal. Doordat de kern van foam is, is de bal wel iets zwaarder. Daarnaast komt er in onze versie een luidspreker van 150 gram bij. Bij elkaar weegt de bal dan ongeveer een halve kilo. Dit hebben we door het verwijderen van foam uit de kern waar de speaker komt terug weten te brengen tot 400 gram. Door zijn gewicht en doordat de bal een vaste kern heeft, komt de bal niet snel omhoog. Dit geeft rust in het spel en zorgt ervoor dat de bal niet door de zaal stuitert. Oranje foambal

Praktijk

De bal blijkt in de praktijk goed te werken. Leerlingen die het bewegingsonderwijs volgen hebben duidelijk meer plezier en kunnen de bal makkelijk zelfstandig terugvinden. De bal is met zijn gewicht wel wat aan de zware kant. In het bewegingsonderwijs kan daardoor met deze bal niet goed de sensatie van het stuiteren van de bal worden getoond. 

Vernieuwen

Om beter aan te sluiten op de bevindingen uit de praktijk willen we de volgende versie van de bal lichter maken. Dan hoef je er minder hard tegenaan te trappen en is er misschien ook de mogelijkheid dat de bal kan stuiteren. Wat we ook willen onderzoeken is welke kleur het meest geschikt is, of welke contrasterende vlakken er op de bal moeten zitten. De bal is dan ook toegankelijker voor slechtziende sporters.

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn