Terug naar overzicht Audio 2.0

Een interactieve geluidsmuur voor blinde kinderen

Bij Accessibility zijn wij op dit moment bezig met het vormgeven van een interactieve geluidsmuur die komt te staan in de wachtruimte van het Atrium van Bartiméus in Zeist. Het doel van de muur is om de blinde en slechtziende kinderen te vermaken die in de ruimte zitten te wachten voor hun afspraak.

De muur gaat een geluidswereld creëeren waarin de kinderen door middel van aanraken van verschillende dingen op onderzoek uit kunnen gaan. Op dit moment zijn er nog veel ideeën die een vaste vorm moeten krijgen. Enkele daarvan zijn dat de muur bijvoorbeeld zal bestaan uit tegels met verschillende texturen daarop vastgemaakt, bijvoorbeeld takken, spons, baksteen, tapijt, glad hout etc. 

Deze tegels worden drukgevoelig gemaakt zodat ze reageren op lichte aanrakingen, maar ook op hard drukken.

Een ander idee is om lijnen te maken die ook reageren op aanraking. Deze lijnen worden met speciale “electric paint” geschilderd. Deze verf geleidt elektriciteit, en zodra de verf wordt aangeraakt kunnen we een verandering in de spanning meten.
Een andere sensor waar wij de komende weken me bezig gaan te experimenteren is de capacitieve sensor. Deze sensor maakt een magnetisch veld wat je kan doorbreken door met een geleidend voorwerp (bijvoorbeeld je hand) in de buurt van de sensor te komen. Het voordeel van deze sensor is dat hij achter een plaat hout kan worden vastgemaakt. Hierdoor kan hij niet makkelijk kapot gemaakt worden omdat hij buiten het bereik van de gebruiker gehouden wordt. Het magnetisch veld zou sterk genoeg moeten zijn om door de muur heen te werken.

Toekomst

Om al vooruit te kijken in de toekomst willen we de muur zo programmeren dat andere ideeën voor geluiden of spel-elementen later nog toe te voegen zijn. Op deze manier kan het systeem up-to-date blijven en gevarieerd blijven voor de kinderen die er vaker komen.

Daarnaast is het de bedoeling dat de muur wordt gebouwd als voorzetwand. Deze wand is opgedeeld in 4 delen, die elk als een soort keukenkast deurtje open kan (op het moment dat ze dicht zitten valt het niet op dat het deuren zijn). Het voordeel hiervan is dat de muur relatief dicht op de andere muur kan staan, maar dat we er toch makkelijk bij kunnen mocht er iets gerepareerd of vervangen worden. Ook kan er tussen de voorzetwand en de muur isolatie geplaatst worden zodat de aanliggende kamer weinig hinder heeft van het geluid.

Geluid

De klanken voor de muur kunnen bestaan uit veel gevarieerde thema’s. Denk bijvoorbeeld aan een bos thema, met daarin klanken van regen, verschillende vogels, knisperende blaadjes, wind, waterval en ga zo maar door. De geluiden kunnen geactiveerd worden door de sensors aan te raken of erbij in de buurt te komen. We zijn ook aan het kijken naar de mogelijkheden om een “vriendelijk” instrument te maken van de muur. Dit instrument kan bespeeld worden door meerdere kinderen tegelijk, maar kan bijvoorbeeld niet chaotisch worden. We willen voorkomen dat het klinkt alsof iedereen tegelijkertijd op een drumstel staat te slaan of op de toetsen van een piano.

Om het geluid niet verder te laten reiken dan de wachtruimte zijn we van plan de speakers op oor hoogte van de kinderen in de muur te verwerken of gerichtere speakers in het plafond boven de gebruiker te plaatsen. Op deze manier hoeven de speakers niet hard te staan om het goed te kunnen horen zodra je in de buurt van de muur bent. Een andere optie is dat we gaan werken met koptelefoons, het nadeel hiervan is dat er maar een bepaald aantal gebruikers van de muur gebruik kunnen maken.

Technologie

Voor de druk gevoelige tegels gaan we gebruik maken van druksensors die een druk kunnen waarnemen tussen 10 gram en 10 kilogram. Hierdoor veranderd de weerstand van de sensor en met behulp van een simpele serie schakeling met een vaste weerstand kan het spanningsverschil gemeten worden. Deze meting doen we met behulp van de Arduino.

Deze kan aangesloten worden via USB op de computer, en daardoor kan de ruwe data omgezet worden naar geluid in het programma Max/MSP. 
Daarnaast maken we gebruik van elektrisch geleidende verf. Deze verf is van het bedrijf Bare Conductive en wordt ook “Electric Paint” genoemd. Naast deze verf leveren zij ook de “Bare Conductive Touch Board”. Met behulp van dit apparaat kan de geleiding gedetecteerd worden zodra een lijn wordt aangeraakt.
Ook kan het apparaat meten hoe dicht jij je in de buurt van een lijn bevindt. 

De capacitieve sensors moeten nog verder onderzocht worden. Hiervoor maken wij waarschijnlijk gebruik van de Phidgets I/O boards. Deze kunnen 16 sensors aangesloten hebben, en hiervan kan je de data binnenhalen in de computer via USB.

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn