Terug naar overzicht Installaties en games

3D project Blind naar de top

Ter voorbereiding voor het tv programma 'Blind Naar De Top' – waar zes blinde mensen de Kilimanjaro gaan beklimmen – heeft Stichting Accessibility 3D schaalmodellen van deze berg ontworpen.

Team van Blind to The Top bovenop de bergZes jonge mensen die blind of zeer slechtziend zijn de uitdaging aangegaan om de Kilimanjaro (met 5895 meter de hoogste berg van Afrika) te beklimmen. Samen met de presentatoren Lieke van Lexmond en Dennis Weening hebben Daniel, Marinda, Ramona, Patrick, Petra en Sulaima een poging gedaan om de Kilimanjaro te beklimmen. Een reportage van dit avontuur is te zien op RTL 5, onder de naam ‘Blind Naar De Top’.

3D schaalmodel

Naast de fysieke training is de berg en route leren kennen net zo belangrijk. Stichting Accessibility heeft daarom samen met onder andere Stichting Bartiméus, Protospace en Geodan twee 3D schaalmodellen ontworpen. Zo is er een 3D schaalmodel van de route en een 3D schaalmodel van de gehele berg ontwikkeld.

Demonstratie van 3D model aan deelnemers met TV crewHet Kilimanjaro model is ongeveer 16 x 16 x 8 cm hoog en 3D geprint met PLA (afbreekbaar plastic). Op dit model is de route goed voelbaar en zijn de kampen duidelijk aangegeven. Dit schaalmodel geeft een overzicht en de context van de route en de berg goed weer.

Het route schaalmodel is als het ware een 3D hoogteprofiel, vergelijkbaar met een hoogte kaartje van een Tour de France etappe, alleen dan 3D. Dit model is voorzien van geluid, verschillende ondergronden en braille letters. Het formaat van dit schaalmodel is 92 x 42 x 10 cm en het model is 3D geprint met PLA.

Aan dit schaalmodel zijn verschillende ondergronden toegevoegd. Zo zijn de boomwortels met de 3Doodle pen (een pen waarmee in 3D getekend en geschreven kan worden) gemaakt en zijn het zand en de rotsen gemaakt van gerecycled PLA. Het sneeuw is gevlokt, dit is een techniek die voornamelijk in de mode gebruikt wordt. Door een oppervlakte te bedekken met lijm, en hier synthetische vezels onder een statische lading op te strooien blijven de vezels aan een kant plakken en aan de andere kant omhoog staan. Hierdoor ontstaat een velour-achtige ondergrond. Met dit schaalmodel is het voor de deelnemers mogelijk om onder andere via tastbare elementen en audio de klim te ontdekken.

Op dit moment staat de 3D berg in de Bartiméus school in Zeist. Dit model wordt daar gebruikt tijdens lessen.

Vervolg project

3D model KilimanjaroEen bijkomend doel van dit project was om te inventariseren en te testen welke 3D modellen meerwaarde bieden aan de doelgroep. We onderzochten hoe we die modellen voor hen qua vorm, qua textuur en in combinatie met technologie van toegevoegde waarde kunnen laten zijn. Het project heeft aangetoond dat deze technieken een meerwaarde kunnen zijn voor de doelgroep. Daarom gaat Stichting Accessibility volgend jaar dit project een vervolg geven. Hierin gaan we de mogelijkheden van interactieve 3D modellen die toegepast kunnen worden in het onderwijsprogramma verder onderzoeken.

Voor meer informatie over het vervolg project: 3D printen voor voelbaar onderwijs, zie http://www.steunbartimeus.nl/project/3d-printen-voor-voelbaar-onderwijs/.

Watson app

Het programma Blind Naar De Top is voorzien van audiodescriptie. Via de Watson app is het mogelijk om het programma met audiodescriptie te bekijken. Dit is een primeur, het is het allereerste tv-programma in Nederland waarbij de Watson app te gebruiken is. De app voorziet het programma van audiodescriptie die je kunt beluisteren via het oortje van je smartphone. Audiodescriptie is een techniek waarbij een voice-over in de pauzes tussen de dialogen de visuele elementen in het tv-programma beschrijft. Door deze extra uitleg is Blind Naar De Top ook goed te volgen voor de 350.000 blinde en slechtziende mensen in ons land.

De Watson app is ontwikkeld door Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus. Accessibility heeft de noodzakelijke kennis geleverd over toegankelijkheid van iOS en Android apps. Daarnaast werken we mee aan de toegankelijkheid van de Watson website en organiseerden we gebruikersonderzoeken van de app met blinde en slechtziende gebruikers.

Meer informatie is te vinden op speciale pagina over de Watson app.

Uitzendingen

Blind Naar De Top wordt uitgezonden op 11, 18 en 25 november om 21.30 uur op RTL 5 en wordt herhaald op de zondagavond om 19:00 uur en de maandagavond 22:30.

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn