Terug naar overzicht Europese projecten

WAI-ACT 2011-2014

In het WAI-ACT project werken wij samen met W3C, Fraunhofer en de Johannes Keppler Universiteit samen aan documenten die de toegankelijkheid van het web moeten harmoniseren. Wij zijn onder anderen verantwoordelijk voor de methodologie voor het toetsen van WCAG 2.0 (WCAG-EM) en voor de accessibility supported database. In die laatste database zal straks op de website van W3C te zien zijn wat wel en niet werkt in hulpapparatuur. De Methodologie staat nu al genoemd als referentie in Mandaat 376 en zal daarmee (indirect) onderdeel uitmaken van de nieuwe Europese Norm voor toegankelijkheid.

WAI-ACT en WCAG-EM

European Commission Information Society and Media en EU vlagBinnen het WAI-ACT project zijn wij in opdracht van de Europese Commissie aan het werken aan een geharmoniseerde methodologie voor het toetsen van de toegankelijkheidsrichtlijnen. Die richtlijnen vormen ook onderdeel van de Nederlandse Webrichtlijnen. Daarnaast werken we aan een accessibility supported database. Beide documenten zullen vanaf eind 2013 beschikbaar zijn. Van beide zijn nu al editor drafts en publieke drafts beschikbaar op de website van W3C/WAI.

Recent hebben wij een update uitgegeven van de Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology 1.0 (WCAG-EM). WCAG-EM beschrijft een internationaal geharmoniseerde methodologie voor het evalueren van conformiteit met WCAG 2.0. Het is toepasbaar op elke website (inclusief web-applicaties en websites voor mobiele apparaten) en is onafhankelijk van specifieke tools, browsers en hulp-technologiën. De methodologie zal als blauwdruk dienen voor internationale toetsingsmethodieken, in Nederland bijvoorbeeld voor het Waarmerk drempelvrij.nl. Hij zal ook gebruikt worden door de werkgroep die bezig is met het uitvoeren van EU Mandaat 376, die als doel heeft om toegankelijkheideisen in aanbesteding en toetsing van ICT in de EU te harmoniseren. Ook de werkgroep in de Verenigde Staten die werkt aan Section 508 zal waarschijnlijk naar dit document verwijzen als methode om conformiteit vast te stellen.

Eric Velleman van Stichting Accessibility is 'Taskforce Facilitator' van de internationale Evaluation Task Force die deze methodologie ontwikkelt. Eric is samen met Shadi Abou-Zahra van W3C eindredacteur van het document. Het vaststellen van de evaluatiemethodologie is een open proces.

Web Accessibility Initiative - Cooperation Framework for Guidance on Advanced Technologies, Evaluation Methodologies, and Research Agenda Setting to Support eAccessibility (WAI-ACT
European Commission Project, 7th Framework Programme, IST 287725

Gerelateerd

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn