Terug naar overzicht Europese projecten

WABcluster

Een cluster van 24 Europese organisaties met als opdracht harmonisatie van Europese inspecties van websites. Belangrijkste eindproducten UWEM methodologie en Cen Workshop Agreement

WAB cluster

Logo van het WAB cluster

Het project is uitgevoerd in het kader van het Kader programma van de EU. Het project had als centrale activiteit het harmoniseren van Webtoegankelijkheid in Europa. Binnen het Wabcluster is daarom gewerkt aan harmonisatie van standaarden op het gebied van evaluatie tools en methoden maar ook aan het harmoniseren van  gebruikersonderzoek. De leiding over de meer dan 24 partners was in hadnen van stichting Accessibility. Het cluster is betaald vanuit het Zesde Kaderprogramma van de Europese Unie en de leden ervan zijn nog steeds actief. Vanuit diverse documenten van de Europese Commissie wordt naar deze groep en haar activiteiten verwezen en verschillende landen hebben links opgenomen naar de documenten die door dit project zijn opgeleverd. Er is in het project intensief samengewerkt met W3C aan nieuwe standaarden voor webtoegankelijkheid en met andere organisaties zoals CEN voor standaardisering van evaluatie methodieken.

 Accessibility leverde projectleiding en expertise op het gebied van gebruikersonderzoek, evaluatie van websites volgens de standaarden en kennis van international beleid op het gebied van toegankelijkheid. 

Meer informatie over het WAB cluster is te vinden op de websites van de afzonderlijke projecten en op de site: www.wabcluster.org

Onze partners in het Wabcluster:
Agder University College (Noorwegen), Fraunhofer Institute for Applied Information Technology FIT (Duitsland), Association Braillenet (Frankrijk), Vista Utredning AS (Noorwegen), Forschungsintitut Technologie-Behindertenhilfe der Evangelischen Stiftung Volmarstein (Duitsland), The Manchester Metropolitan University (UK), Nettkroken as (Noorwegen), FBL s.r.l. (Italië), Warsaw University of Technology (Polen), Aalborg University (Denemarken), Intermedium as (Noorwegen), Fundosa Technosite (Spanje), Dublin City University (Ierland), Universität Linz, Institut integriert studieren (Oostenrijk), Katholieke Universiteit Leuven, Research & Development (België), Accessinmind Limited (UK), Multimedia Campus Kiel (Duitsland), Department of Product and Systems Design, University of the Aegean (Griekenland), University of York (UK), ISdAC International Association (Belgie), FernUniversität in Hagen (Duitsland) en coordinatie met CEN/ISSS and W3C/WAI.

Belangrijke documenten van het Wabcluster:

EIAO - Preparation of a platform for a possible observatory (measurement machine with modular tests, site inventory for jurisdictions, results management and aggregation. The platform prototype, once sufficiently advanced, will provide a facility for testing aspects of the WAB Cluster methodology. More about EIAO.

Europese projecten die onder het Wabcluster vielen:

  • EIAO project: voorbereiden van een platform voor een benchmarking en benchlearning tool. Daarin worden de uitkomsten van de andere projecten verwerkt. Meer op de EIAO website.
  • BenToWeb project: productie van testsuites voor evaluatie tools. Tevens evaluatie modules voor ijkpunten die moeilijk te automatiseren zijn. Onderzoek naar integratie van testmodules in CMS systemen en naar interpretatie van multiversie webpagina's. Meer op de BenToWeb projectwebsite.
  • Support EAM project: voorstellen van nieuwe certificeringsmechanismen, trainingsmateriaal voor gecertificeerde trainingen en tools voor Europese evaluatie. Een van de belangrijkste producten is de CEN CWA 15554 specificatie voor webinspecties. Stichting Accessibility voldoet aan die Europese en CEN eisen. Meer op de SupportEAM projectwebsite.

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn