Terug naar overzicht Europese projecten

ASSAM - Autonomie en mobiliteit voor senioren

Een rolstoel of rollator die zelf de weg vindt en actief meekijkt en meedenkt met de gebruiker, dat is de baanbrekende opbrengst van het Europese high tech project Assistants for Safe Mobility (ASSAM). Fabrikanten staan inmiddels klaar om de vindingen in productie te nemen.

ASSAM Assistants for Safe Mobility

Hoe handig zou het zijn: een rolstoel die je zelfstandig en veilig van huis naar de supermarkt rijdt? Of een rollator die je met een hulpmotortje net even een heuveltje op helpt en die op de rem gaat als je de heuvel af loopt? Kortom, de rolstoel of rollator van de toekomst die zelf veilig de weg vindt door het verkeer?

Die vragen stonden centraal in het multidisciplinaire EU-project ASSAM, waar Bartimeus en Accessibility een belangrijke bijdrage aan leverden. Een internationaal team van kenniscentra, onderwijsinstellingen en fabrikanten zocht de afgelopen drie jaar de grenzen van de technologische mogelijkheden op om rolstoelen en rollators zo veilig en zelfsturend mogelijk te maken. En dat is gelukt!

tekening van iHandlebar, een handvat voor rollator met sensoren en trilling

De resultaten zijn veelbelovend. Zo registreert een speciaal ontwikkelde handgreep, de iHandlebar, met behulp van een sensor of iemand nog overeind staat, of een beetje hulp nodig heeft om een afrit op of af te komen. Een navigatiesysteem helpt de route te vinden en het revolutionaire iWheel, een speciaal ontwikkeld wiel die past op elke rollator of rolstoel, registreert feilloos oneffenheden en obstakels in de weg maar ook snelheid en mogelijke risico's zoals omvallen als de rolstoel of rollator scheef staat. De rollator corrigeert dan zelf en een noodknop zorgt ervoor dat een gebruiker te allen tijde hulp in kan schakelen als het onverhoopt toch mis gaat.

Al die slimmigheden zorgen ervoor dat een rolstoel- of rollatorgebruiker veilig de weg vindt - zowel buiten- als binnenshuis. Zo kunnen ouderen langer en onbezorgd zelfstandig blijven wonen. 

Eric Velleman: "In Spanje is de rollator een groot succes. Daar durven senioren weer zelf naar de winkel die beneden aan de heuvel is. De rollator remt ze als ze de heuvel af gaan en helpt ze als ze met zware boodschappen de heuvel op moeten."

Bartimeus en Accessibility gaan verder werken aan de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden. Het is dan aan de fabrikanten om deze technische snufjes mee te gaan nemen in hun producten!

We hebben de intelligente rollator getest met blinden en slechtzienden. De uitkomsten hebben we samengevat in een drietal artikelen (Engels). Klik op de link of een van de plaatjes hieronder om naar het betreffende artikel te gaan.

Closeup of the iHandlebars of the ASSAM walking assistant Laser scanner on the Assam walking assistant Person testing the functionalities of the ASSAM walking assistant on a parking lot 
iHandlebars                                  Multimodalities                             Navigation Aid

Projectinformatie

We hebben in dit project samengewerkt met:

 • German Research Center for Artificial Intelligence (DFKI GmbH)
 • Budelmann Elektronik
 • Johanniter-Unfall-Hilfe
 • Neusta mobile solutions Gmbh
 • Universitat Politécnica de Catalunya Centre de vida independent
 • Utrecht School of the Arts
 • Stichting Bartiméus
 • Ecobike
 • Lifante Vehicles, S.A.

Coordinator: German Research Center for Artificial Intelligence (DFKI GmbH)

Duur: 36 Maanden

Start Datum: 1 juni 2012

Totaal budget: € 2.979.164

Bijdrage Europa: € 2.039.942

Contact

 • Bremen Ambient Assisted Living Lab, DFKI GmbH: Prof. Dr. Bernd Krieg-Brückner
 • Stichting Accessibility: Eric Velleman (www.accessibility.nl)
 • Stichting Bartimeus: Dick Lunenborg, Joost Hartveldt (www.bartimeus.nl)

ASSAM project
European Commission Project, Ambient Assistive Living (AAL)
ZonMW Nederland

Links

http://www.aal-europe.eu/projects/assam/
http://www.assam-project.eu
http://www.zonmw.nl/nl/projecten/project-detail/assam-assistants-for-safe-mobility/samenvatting/

 • Delen op Facebook
 • Delen op Twitter
 • Delen op LinkedIn