Terug naar overzicht Nationaal Congres Online Toegankelijkheid

Webrichtlijnen versie 1 en 2: appels en peren? – Raph de Rooij

Raph de Rooij is Product Manager bij Logius. De Rooij gaat in op de verschillen en overeenkomsten tussen Webrichtlijnen 1 en 2.

Raph de Rooij

Overeenkomsten

De overeenkomsten tussen Webrichtlijnen 1 en 2 zijn evident: het doel is om iedereen toegang te verschaffen tot online informatie en dienstverlening.

De Webrichtlijnen zijn vooral een middel: een instrument voor ‘goed opdrachtgeverschap’, een set richtlijnen, en een basis voor toetsing. En beide versies gelden als overheidsstandaard.

Verschil Webrichtlijnen 1 en 2

Verschillen zijn er echter ook! Versie 1 is gebaseerd op HTML als basistechnologie, terwijl versie 2 een trapje hoger gaat zitten en technologieën die ‘door toegankelijkheid ondersteund worden’ als basis heeft. Bovendien is versie 2 gelaagd: 22 richtlijnen zijn aangevuld met succescriteria, technieken/fouten. Versie 1 was vooral een bulk van 125 richtlijnen.
 Versie 2 is ook robuust: WCAG 2.0 is integraal overgenomen. Versie 1 was niet 1-op-1 gelijk aan WCAG 1.0. Dat werkt door in een aantal verschillen in toepassingen. Zo is bijvoorbeeld een Javascriptloos alternatief niet altijd vereist en zijn unieke en duurzame URL’s geen basiseis meer.

De invulling van het begrip toegankelijkheid in Webrichtlijnen 2 is breder dan WCAG 2.0. Daarmee heeft het een breder effect.

Universele richtlijnen

Webrichtlijnen 2 is geen aanvulling op WCAG 2.0, maar een invulling van het bredere begrip ‘toegankelijkheid’. Dat leidt tot een 10-tal universele richtlijnen – er is flink gesnoeid in de 125 richtlijnen!
 Verder zijn de Prioriteiten 1, 2 en 3 uit Webrichtlijnen veranderd in: Niveau A, AA en AAA. Let op: om aan niveau AA te voldoen moet je nu aan meer eisen voldoen dan aan Prioriteit 2 in de ‘oude’ versie!

Zet de Webrichtlijnen in als middel van goed opdrachtgeverschap en laat je geen knollen voor citroenen verkopen! En hou Webrichtlijnen.nl in de gaten voor de toepassingsperiode.

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn