Terug naar overzicht Nationaal Congres Online Toegankelijkheid

Wat je zou moeten weten over toegankelijkheid door Gregg Vanderheijden

Gregg Vanderheijden is professor aan Department of Industrial & Systems Engineering van de University of Wisconsin-Madison. Vanderheijden schetste via een Skypeverbinding de contouren van een wereld waarin interfaces en slimme computers de wereld ontsluiten voor werkelijk iedereen. Science fiction? Het is dichterbij dan je denkt!

Gregg VanderheijdenGlobal Public Inclusive Infrastructure

Het begon vanuit het researchcenter van de University of Wisconsin-Madison met onderzoeken hoe software beschikbaar kon worden gemaakt voor mensen met een beperking – de zogenaamde ‘special groups’. Inmiddels ontwikkelt het centrum allerhande toegankelijkheidstoepassingen voor digitale systemen. Het centrale thema: een ‘Global Public Inclusive Infrastructure’.

Internet dagelijkse realiteit

Vanderheijden betoogt: internet is geen optie meer, het is een dagelijkse realiteit. Onze hele samenleving is een technologie-eiland; van school tot overheid, tot bedrijven. We zullen dus echt iedereen moeten kunnen bereiken. En ook echt op ieder niveau, niet alleen slimme computerfanaten, maar ook mensen met een functiebeperking.

De argumenten om niet aan toegankelijkheid te doen zijn legio: te duur, te complex, et cetera. Maar wat als we interfaces hadden die automatisch de juiste vorm koos die iedereen kon begrijpen? Wat als we inhoud konden omvormen tot iets begrijpelijks voor iedereen? En wat als een computer automatisch zou herkennen wie er aan het toetsenbord zit en zich aanpast aan het niveau van de gebruiker, zodat oma met haar kleinkind aan de andere kant van de wereld kan chatten…

Nou, dat bestaat dus al! Fysieke realiteit vertaald naar de digitale wereld – Vanderheijden toont een oma-proof mailprogramma om van te smullen…! Zulke interfaces zijn dus al te bouwen, met bestaande software. Voor iedere functiebeperking, aan iedere wens aangepast.

Infrastructuur

En wat als we dit voor ieder land, iedere cultuur konden ontsluiten? Wat als we dit voor ieder apparaat konden doen – computer, gsm, magnetron, wat je maar wilt? Daar werk het centrum aan, met 3 doelen:

  • Een manier vinden om mensen te kunnen laten bepalen wat voor hen behulpzaam is.
  • Een manier vinden om die preferenties naar alle apparaten mee te kunnen nemen.
  • Een infrastructuur bouwen, zodat ontwikkelaars samen verder kunnen ontwikkelen.

Om dit te realiseren is er een paradigmaverschuiving nodig, want de behoeftige groep groeit, en overheden kunnen/willen er niet in investeren.

Daar zijn dus ontwikkelaars, infrastructuur en technologie voor nodig. En die kansen zijn er op dit moment. We moeten ze alleen gaan gebruiken en de mensen en infrastructuur bij elkaar krijgen!

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn