Terug naar overzicht Nationaal Congres Online Toegankelijkheid

Voorbij de grenzen van toegankelijkheid - Roel van Houten

Roel van Houten is lobbyist and projectmanager bij Viziris en lid van de CG-Raad. Van Houten laat zien en beleven waar een blinde zoal tegenaan loopt op internet (en in de fysieke wereld) en wat er op (inter)nationaal niveau gebeurt om ICT-toegankelijkheid te stimuleren.

Brailletest
Roel van Houten

De blinde Roel van Houten doet even een brailletestje met de zaal: ‘Kunnen jullie dit een beetje lezen?’, vraagt hij aan de zaal, terwijl hij naar een PowerPoint-slide in braille wijst. Gegiechel en ‘Oei’ in de zaal, want dat gaat dus niet! Zo moet een blinde zich dus voelen in de wereld van de zienden…

Internetgebruik

Van Houten vertelt dat er in de fysieke wereld al een hoop gebeurt om mensen met een functiebeperking zelfstandig op weg te helpen. In de digitale wereld staan we nu voor eenzelfde ontwikkeling. Er kan al veel, maar de gebruikersvriendelijkheid (usability) kan nog een stuk beter.

Veel diensten zijn al helemaal niet meer zonder internet denkbaar. Voor bijvoorbeeld de Belastingdienst en het UWV is internet zelfs een must. 
En dat, terwijl uit onderzoek blijkt dat zo’n 20 tot 25 procent van de Nederlanders slechts sporadisch internet gebruikt, en er bovendien niet handig mee is. Sterker nog, zo’n 72 procent van de burgers is niet in staat om internet op een volwaardige manier te gebruiken! En dan zijn er nog eens zo’n 4 miljoen mensen met een serieuze functiebeperking.

Dus alles bij elkaar opgeteld heeft iedereen er baat bij dat internet toegankelijk wordt.

Functiebeperking

Waar lopen mensen met een functiebeperking tegenaan?
 Blinden raken in de problemen met internetbankierfuncties die in Flash zijn gebouwd. Mensen met een slechte handfunctie raken in de problemen door uitklapmenu’s. Doven lopen vast op video’s en laaggeletterden komen niet door ingewikkelde zinnen heen.

Ondertussen digitaliseert de samenleving in hoog tempo en dreigt er een kloof te ontstaan tussen mensen die wel en niet mee kunnen komen in de digitale wereld. En dat terwijl internet voor mensen met een functiebeperking in potentie een grote stap voorwaarts betekent naar een volwaardige, zelfstandige rol in de samenleving.

We moeten dus iets met toegankelijkheid doen! Van Houten noemt een voorbeeld uit de gemeente Halton Borough, VK, die zijn burgerzaken op een digitaal platform afhandelt, samen met de burgers. En voor wie er via internet niet uit komt, stuurt de gemeente een medewerker langs om te helpen. Mooi initiatief, waar iedereen blij van blijkt te worden!

Toegankelijkheid in Europa

En nu we toch over de grens kijken: hoe is toegankelijkheid op Europees niveau geregeld? In Brussel wordt er gelukkig steeds meer gestuurd op toegankelijkheid; op naar een ‘inclusieve samenleving’.

Op nationaal niveau zijn VCP, Viziris, Accessibility en drempelvrij.nl op alle manieren aan het lobby’en om toegankelijkheid op de agenda te krijgen. Op nationaal, maar vooral ook op gemeentelijk niveau.

Van Houten heeft ten slotte nog twee belangrijke boodschappen:

  • Je wilt optimaal rendement; doe je aan zoekmachineoptimalisatie, dan heb je al bijna Waarmerk Prio2!
  • Degenen die wel/niet met jouw loket kunnen omgaan – lees: mensen met een functiebeperking - leren je het meest over usability van je site!
Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn