Terug naar overzicht Nationaal Congres Online Toegankelijkheid

Toegankelijkheid en webreputatie geborgd door Wiep Hamstra & Henk Boeschoten

Wiep Hamstra is communicatieadviseur en contentstrateeg bij Wieperbij, Boeschoten is (interim)manager, adviseur en trainer bij Boeschoten & co. Een toegankelijke website levert een goede reputatie voor de organisatie als geheel op. Omgekeerd kunnen slechte websites de reputatie schaden. Webgovernance helpt om toegankelijkheid (en daarmee een goed organisatie-imago) te borgen. 

Henk BoeschotenParadox

Een perfect toegankelijke website is vertrouwenwekkend. De organisatie erachter ook. Maar het omgekeerde is ook waar. Slechte websites oogsten irritatie en wantrouwen, en in het ergste geval suggereert het dat de rest van de dienstverlening niet veel goeds belooft…
Wiep Hamstra haalt er direct een mooie paradox bij: toegankelijkheid heeft een goeie reputatie, maar Webrichtlijnen hebben een slechte reputatie! Dat laatste komt mede doordat leveranciers zich niet aan de Webrichtlijnen (willen) houden. Hoe kun je die paradox ombuigen? Door zelf expert te worden en je eigen reputatie te verbeteren, zegt Henk Boesschoten.

Webgovernance

Een goede reputatie beschermt een organisatie, en dat geldt ook voor toegankelijkheid. Het gaat namelijk om een netwerk van associaties die mensen/klanten hebben bij een organisatie. Hoe beïnvloedt je die associaties, die reputatie? Organisaties doen beloften aan klanten, hun doelgroep. Maar beloften moet je waarmaken, en niet alle overheden en organisaties zijn daar even goed in. Vaak komt het voor dat er bij een slechte reputatie, bij het niet-nakomen van beloften, er geen ‘eigenaar’ van het probleem is.

Webgovernance zorgt ervoor dat er een verantwoordelijke is, dat beloften worden ingelost. Eigenlijk is webgovernance een politiek instrument en reguleert het macht in een organisatie. Tegelijkertijd is webgovernance en uiting van goed bestuur, waarbinnen managers tot hun recht komen. Webgovernance vereist effectieve governance-structuren; bevoegdheden en verantwoordelijkheden moeten goed worden vastgelegd. Wat Hamstra en Boesschoten betreft is webgovernance een voorwaarde en waarborg voor toegankelijkheid voor iedereen, en daarmee van een solide, goede reputatie van een organisatie.

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn