Terug naar overzicht Nationaal Congres Online Toegankelijkheid

Toegankelijke geografische informatie in GEOZET door Victor Zuydweg

Victor Zuydweg is Interaction Designer bij Stichting ICTU. Hij demonstreert de toegankelijke digitale gegrafische kaarten die in het project project ‘Geografische zoek- en toondienst’ (GEOZET) zijn ontwikkeld. Op deze interactieve kaart kan locatiegebonden informatie getoond worden. 

Victor Zuydweg

Geografische data niet per definitie visueel

Victor legt uit dat geografische data niet per definitie visueel zijn; soms is tekst zelfs beter geschikt om de geografische informatie over te brengen. De ‘lijstversie’ van de digitale kaarten gaat uit van geografische info in de vorm van een lijst – de tekstuele variant van alle data. In een andere versie is het uitgangspunt juist visueel – een kaart die alle info geeft.

Als je gaat navigeren moet de url nog steeds vertellen waar je op de kaart bent. In de url moet de plaatsbepaling en navigatie dus op redelijk leesbare manier zijn verwerkt (bijv: domein.nl/provincie/zuid-holland/kaart/zuid/320m/west/3024m)

De kaart is tabbaar van links naar rechts. Ook met kleurcontrast is rekening gehouden. In een tabbare lightbox kan eenvoudig een adres worden opgegeven, zodat GEOZET de locatie kan bepalen.

Kaarten zonder Javascript

Geozet is Open Source en beschikbaar op: https://joinup.ec.europa.eu/software/geozet/home. De applicatie kan door iedereen worden gebruikt om eigen datasources (adressen et cetera) achter te zetten. Ook kunnen andere kaarten erin worden gezet.

De lijstversie is niet alleen beschikbaar zonder Javascript, maar ook wanneer je begint met tab’en: TAB en er komt bovenaan te staan: “wordt deze site niet goed weergegeven klik dan hier”. TAB brengt je vervolgens bij de lijstversie.

Uit de zaal komt de opmerking dat die lijstversie altijd beschikbaar zou moeten zijn, en niet alleen als je tab’t of als Javascript uit staat. Al met al is GEOZET een goed initiatief om visuele aspecten als RO-kaarten beschikbaar te maken voor mensen met en functiebeperking. 

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn