Terug naar overzicht Nationaal Congres Online Toegankelijkheid

Toegankelijk aanbesteden door Simon Besters

Simon Besters is adviseur bij Staat van het Web. Besters laat zien hoe je een betaalbare en toegankelijke website aanbesteedt. 

Simon Besters

Waarom lukt toegankelijkheid vaak niet?

De Webrichtlijnen zijn er om overheidswebsites toegankelijk te maken. Ook voor mensen zonder een functiebeperking, en ook voor zoekmachines. Van de 418 gemeenten hebben er 8 een website die aan de Webrichtlijnen voldoet. Waarom lukt het die gemeenten wel en zijn er nog zo’n 410 gemeenten waar het niet wil vlotten?

Mythes over toegankelijkheid

Er gonzen nogal wat mythes over toegankelijkheid. Zo zou het te duur zijn, technisch onmogelijk, en zou het te veel en onnodig werk zijn. Ook zou men geen Flash, filmpjes, en nieuwe technieken als livestream mogen gebruiken. Ook veel gehoorde argumenten: in de volgende versie voldoen we; het ligt niet aan ons; de upgrade kost te veel; wij voldoen aan al 47 Webrichtlijnen.

Besters rekent voor dat de kosten variëren van 5.000 tot 100.000 euro. Hij stelt dat nieuwbouw als voordeel heeft dat je heel veel content de deur uit kan doen. Een website inclusief digitale dienstverlening hoeft niet duurder te zijn dan € 50.000. En je kunt het ook onderhands doen. Drie of meer offertes, in maximaal 5 A4’tjes, zonder eisen over waar knopjes moeten zitten en andere details, maar in termen van functionaliteiten. Besters adviseert om niet de SLA te gaan schrijven voor de website. Ga niet voorkauwen waar de vinkjes moet zitten – schoenmaker blijf bij je leest: ‘Het lijkt soms wel of opdrachtgevers een raket naar de maan willen stelen!’.

Soms spelen daarbij echter interne obstakels een rol, als bijvoorbeeld zo’n uitgebreide aanbesteding in een procedure is vastgelegd: ‘Inkoop wil perse dat we de volledige inkoopprocedure volgen’. En ook heerst de angst bij gemeenten dat alles moet worden uitgeschreven om toch vooral niets mis te lopen. Maar Besters adviseert om een post voor maatwerk op te nemen. ‘Dat kan toch nooit goed gaan?’, luidt dan vaak het antwoord. Maar gemeentes willen zich voor alles indekken. Vraag in plaats daarvan gewoon eens hoe de webleverancier het wil oplossen.

Tips voor aanbesteden

Wat doe je wel? Koffie drinken met een mogelijke projectleider, of met collega-gemeenten. Of bellen naar de helpdesk. Als je met de juiste partij in zee gaat, zijn de Webrichtlijnen geen probleem.

Je kunt nu eenmaal niet zelf alles weten over Webrichtlijnen. Dus zoek een leverancier met ervaring, bel gemeenten met een waarmerk of huur een expert in voor advies. 

Een van de redenen dat een toegankelijke website mislukt, is omdat opdrachtgevers de Webrichtlijnen niet als voorwaarde stellen. Leg het gewoon als eis op tafel en zet dan wel het volgende in de afspraken: 50 procent van het factuurbedrag wordt betaald na het behalen van het waarmerk. Als leveranciers daarvan gaan steigeren, zijn dat meestal vooral de partijen die het niet kunnen waarmaken.

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn