Terug naar overzicht Nationaal Congres Online Toegankelijkheid

Online video: toegankelijke videoplayers door Jeroen Wijering

Jeroen Wijering is de ontwikkelaar van de JW Player bij LongTail Video. Wijering ontwikkelde de succesvolle JW Player, een open-source video player die wereldwijd op miljoenen websites (waaronder het Witte Huis) wordt gebruikt. Hij schetst de ontwikkelingen op het gebied van toegankelijke video.

Jeroen WijeringInclusiviteit: één stuk content voor iedereen 

Jeroen huldigt het principe van ‘inclusiviteit’: ‘Met één stuk content moeten we iedereen kunnen benaderen’. Dat betekent dat video’s ook toegankelijk moeten zijn voor mensen met een functiebeperking.

Dat kan tegenwoordig eenvoudig met closed audiodescriptions en captions (ondertitels voor doven en slechthorenden), die aan en uit te zetten is. Met bijvoorbeeld de open source software HandBrake is eenvoudig toegankelijke video in diverse formats te maken. En met het gratis programma’tje Subtitle Workshop kun je gemakkelijk zelf ondertitels maken en editen.

HTML5

Binnenkort komt er een videospeler met automatisch de downloadbare bestanden eronder als JW-player beschikbaar, in eerste instantie voor de Rijksoverheid.

Wijering legt uit dat de jongste ontwikkelingen nog problemen geven. Zo is het video-element binnen HTML5 nog niet toegankelijk. Alleen binnen Opera werkt het wel redelijk goed. Slechts twee derde kan HTML5 video afspelen.
Binnen HTML5 zijn er twee videocodecoders: MP4 (Internet Explorer 9 en Safari) en WebM (Opera en Firefox). Google Chrome ondersteunt beide.

WebM is net zo goed als MP4, maar is open standaard. Het probleem is nog dat het nieuw (twee jaar) is en alles nog ondersteund moet worden. Apple bijvoorbeeld heeft altijd al z’n pijlen op mp4 gericht. Wijering verwacht wel dat dat allemaal goed gaat komen: ‘WebM zal op termijn ook wel groter worden, omdat alles op het gebied in de richting van open source en open standaarden gaat.’

Toegankelijke video in de toekomst

Op dit moment worden audiodescriptie en ondertiteling aan een film toegevoegd in de player, of in een video ‘gebakken’. In de toekomst komt er een los HTML-element (binnen het video-element) om audiodescriptie en ondertiteling toe te voegen (in het WebVTT-formaat). Zo zijn gebruikers niet langer afhankelijk van de ondersteuning van bepaalde players door hun hulpsoftware, maar kunnen ze vertrouwen op de ondersteuning van HTML.

Dat zal er dan zo uitzien:

Een speciaal html-element om een losse track (in dit geval ondertiteling voor doven en slechthorenden) aan te geven:

  1. <track kind=”captions” src=”bunny-cc.vtt” />

Een tweede losse ‘track’, audiodescriptie:

  1. <track kind=”descriptions” src=”bunny-ad.vtt” />

Wijering ziet het volgende tijdspad voor de ontwikkeling van toegankelijke video:

  • 2012 bugvrije browsers en toetsenbordtoegankelijkheid
  • 2013 <track> en WebVTT
  • En de toekomstwens…. 1 videoformaat! Maar voorlopig geven twee videoformaten geen grote probleem.

Jeroen noemt op de valreep nog enkele andere bruikbare tools voor ondertiteling: Subtitle Horse en Universal Subtitles.

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn