Terug naar overzicht Nationaal Congres Online Toegankelijkheid

Hoe kwamen we aan onze 3 sterren? door Bauke Keulen

Bauke Keulen is Senior adviseur informatiemanagement bij de gemeente Houten. Hij vertelt hoe Houten het WR-certificaat behaalde en geeft tips en tools voor het ontwikkelen van een drempelvrije website.

Bauke Keulen

Drie sterren

In 2006 startte de gemeente Houten het Webrichtlijnen-project en in 2011 heeft de gemeente de drie sterren gehaald. Uitgangspunt was niet alleen de overheidsvoorschriften (NUP), maar vooral ook de wensen van de burger. Dus eerst in kaart brengen wat de burger wil en wenst, en hoe de website wordt gebruikt!

Houten heeft om te beginnen de ‘oude’ website flink gesaneerd: van 1200 naar 750 pagina’s. Dat scheelde een hoop geld.

Vervolgens is het nieuwe CMS zo ingericht dat een goede, toegankelijke structuur wordt afgedwongen. En vervolgens werd de redactionele content onder handen genomen.

Quick scans door Accessibility

Tussendoor werden regelmatig quick scans en audits verzorgd door Accessibility. Confronterend, maar goed om scherp te blijven, bekent Keulen. De gemeente organiseerde ondertussen een workshop om de webredacteuren warm en scherp te houden. Alle gemeentelijke online producten werden en worden langs de toegankelijkheidsmeetlat gelegd.

En wat kost dat nu allemaal? Zo’n 20.000 euro. Op dit moment bevindt de website zich in de beheerfase: samen met de webredacteuren de content toegankelijk houden.

De drie sterren zijn een belangrijke mijlpaal, maar er is nog veel te doen: toeleveranciers meekrijgen in toegankelijkheid, het taalniveau van de website, en SEO. Ook het nieuwe intranet wordt volgens de Webrichtlijnen ingericht.

Keulen noemt als belangrijkste succesfactoren: dansen met je leveranciers en enthousiaste redacteuren.

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn