Terug naar overzicht Jubileumboek Toegankelijkheid op koers

Werken aan de standaarden van morgen

Stichting Accessibility is betrokken bij de ontwikkeling van veel nieuwe nationale en internationale web- en toegankelijkheidsrichtlijnen.

Sinds de jaren negentig – de tijd waarin internet gemeengoed begon te worden – zijn Eric Velleman en Accessibility het geweten van de ICT-wereld als het gaat om toegankelijkheid. En dat tot ver over de landsgrenzen; op Europees en mondiaal niveau wordt de kennis en ervaring van Accessibility gewaardeerd en gerespecteerd. Geen wonder dat we steevast aan de onderhandelings- en ontwerptafel zitten als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe (Europese, wereldwijde) web- en toegankelijkheidsrichtlijnen.

Zo onderhouden we nauwe contacten met het World Wide Web Consortium (W3C), de organisatie die de standaarden voor internet ontwerpt. We stonden bovendien aan de wieg van de officiële Nederlandse vertaling van deze richtlijn, de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Eind 2010 is hiervan de nieuwe versie, WCAG 2.0, gelanceerd.

De brede kennis en het grote netwerk van Accessibility is ook Brussel niet ontgaan. Sinds 2005 is Accessibility op verzoek van de Europese Commissie voorzitter van het Web Accessibility Benchmarking (WAB) Cluster, de organisatie die zich richt op harmonisatie van toetsingsmethoden, kennisuitwisseling en samenwerking op het gebied van internettoegankelijkheid. Hieruit is de Unified Web Evaluation Methodology (UWEM) voortgekomen, een geharmoniseerde methodologie voor het toetsen van toegankelijkheid van websites volgens de WCAG.

Ook op nationale bodem drukt Accessibility zijn stempel op de internetontwikkelingen. Zo hebben we meegewerkt aan versie 2 van de Nederlandse Webrichtlijnen standaard en zijn we lid van de normcommissie van het Waarmerk drempelvrij.nl.

Een hoop abstracte afkortingen en clubs? Niet voor wie zich realiseert dat het hier om richtlijnen gaat die nu en straks gelden voor iedereen die op internet aanwezig is. En Accessibility is erbij – van ontwerp tot implementatie!

Vorig artikel: Duidelijke taal

Volgend artikel: Check van begin tot eind

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn