Terug naar overzicht Jubileumboek Toegankelijkheid op koers

Touchscreens voor iedereen

Accessibility is in het project Zoomworld op zoek gegaan naar oplossingen om touchscreens zo aan te passen dat je vingers er letterlijk blind de weg op vinden.

Een OV-kaartje kopen, je e-mail checken via je iPhone, digitaal inchecken op Schiphol; touchscreens zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Logisch, want het is erg handig: niet meer voor iedere functie een ander kastje met andere knoppen, maar één apparaat waarmee je met de aanraking van een vinger een hele reeks toepassingen softwarematig bedient. Alleen… heeft u wel eens een treinkaartje proberen te kopen met uw ogen dicht?

De opmars van touchscreens betekent dat veel nieuwe ICT-ontwikkelingen niet automatisch toegankelijk zijn voor blinde gebruikers. Zij kunnen de knoppen immers niet voelen. Fabrikanten van smartphones en tablets lijken zich hier steeds meer van bewust. Zij rusten touchscreens tegenwoordig uit met ingebouwde voorleessoftware. Een prachtige ontwikkeling waar veel slechtzienden enorm mee geholpen zijn. Maar bij digitale terminals als informatiezuilen en kaartenautomaten valt nog een wereld te winnen.

Daarom is Accessibility in het project Zoomworld op zoek gegaan naar oplossingen. Hoe kunnen touchscreens zo worden aangepast dat je vingers er letterlijk blind de weg op vinden? Inderdaad, door ervoor te zorgen dat een beperkt aantal ‘knoppen’ steeds op dezelfde plek op het scherm verschijnt! Het enige wat je verder nodig hebt, is een headsetje om de voorgelezen informatie te kunnen beluisteren.
Eenvoudig, maar bijzonder effectief, zo bewezen ook de gebruikerstesten: blinde gebruikers bleken tot hun eigen verbazing met het grootste gemak een treinkaartje naar Groningen te kunnen kopen bij een kaartjesautomaat.

Straks kunnen ook blinden en slechtzienden weer zelfstandig meeliften op de gemakken van de nieuwste ICT-snufjes!

Vorig artikel: Studenten moeten drempelvrij kunnen studeren

Volgend artikel: Accessibility internationaal koploper

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn