Terug naar overzicht Jubileumboek Toegankelijkheid op koers

Swingende couch potatoes

De Geluidenbank is een ‘belevenisbank’ die Accessibility in 2008 samen met Bartiméus en studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (faculteit Kunst, Media en Technologie) en met financiële steun van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt ontwikkelde.

Het oogt als een eenvoudige, rode bank. Maar wie erin gaat zitten moet niet verbaasd zijn als het meubel ineens gaat trillen alsof er een kudde olifanten langs dendert. Of dat ineens een fanfareorkest begint te spelen. Het gaat hier namelijk om de Geluidenbank, een ‘belevenisbank’ die Accessibility in 2008 samen met Bartiméus en studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (faculteit Kunst, Media en Technologie) en met financiële steun van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt ontwikkelde.

Met behulp van de modernste ICT-snufjes reageert deze bank op geluid, objecten en bewegingen als je erop zit. Door met je armen te zwaaien kun je een jungle laten klinken, of je eigen muziekstuk componeren. En met knuffels en speelgoed zijn andere geluidenlandschappen en voorgelezen verhalen op te roepen. Hieraan kun je vervolgens zelf geluiden of trillingen toevoegen, waardoor verhalen een interactieve belevenis worden.

De bank is in eerste instantie bedoeld voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking, met als doel om hun belevingswereld te verrijken. Maar bij de presentatie ervan bleek dat veel meer mensen er lol mee beleefden. Datzelfde gold voor de Snoezelstoel uit 2008 – de ‘voorloper’ van de Geluidenbank en eveneens een coproductie met studenten van de HKU. In deze lounge chair vol ICT komen horen, zien en voelen samen in één beleving. De kennis en ervaring van de Snoezelstoel zijn gebruikt voor de Geluidenbank. Die Geluidenbank is inmiddels zo succesvol dat hij in Italiaanse designuitvoering door een bedrijf in de handel is gebracht.

‘Chillen’ op de bank was nog nooit zó hip!

Vorig artikel: Alle webdiensten langs toegankelijkheidsmeetlat

Volgend artikel: Studenten moeten drempelvrij kunnen studeren

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn