Terug naar overzicht Jubileumboek Toegankelijkheid op koers

Studenten moeten drempelvrij kunnen studeren

In 2006 en in 2010 constateerde Accessibility na onderzoek onder hoger-onderwijsinstellingen dat geen enkele van deze instellingen een volledig toegankelijke website of studie-informatiesysteem had.

Tobias Witteveen (rechts) biedt rapport aan aan Tweede KamerIn het hoger onderwijs wordt veel gebruik gemaakt van ICT. Roosters, studieresultaten, maar steeds vaker ook complete colleges en online studiemateriaal maken internet en computers onmisbaar. Geen wonder dat veel onderwijsinstellingen aan studenten de voorwaarde stellen dat zij over een internetverbinding beschikken.

Des te schokkender dat Accessibility in 2006 moest constateren dat geen enkele hoger-onderwijsinstelling een volledig toegankelijke website of studie-informatiesysteem had. Deze conclusie volgde na onderzoek onder 59 hoger-onderwijsinstellingen, in samenwerking met het kenniscentrum Handicap + studie. We voorzagen het onderzoeksrapport van tips voor verbetering en deden in 2010 opnieuw onderzoek. Tobias Witteveen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bartimeus, overhandigde de resultaten hiervan aan de vaste Kamercommissie van OC&W: ‘Het stelde ons teleur dat opnieuw geen enkele hoger-onderwijsinstelling bleek te voldoen aan de minimale toegankelijkheidseisen van het Waarmerk drempelvrij.nl. Het betekent dat studenten met een functiebeperking niet zelfstandig een hbo- of wo-studie kunnen volgen.’

Hierop adviseerde de Commissie Maatstaf het Ministerie van OCW in 2010 om websites, digitale leeromgevingen en de studie-informatiesystemen van de onderwijsinstellingen te laten voldoen aan de WCAG-richtlijnen. Enkele maanden later werd dit advies overgenomen in de nieuwe Wet op accreditatie voor het hoger onderwijs. Daarmee is ICT-toegankelijkheid een criterium geworden waaraan een instelling moet voldoen voor accreditatie. Een prachtig resultaat; straks kunnen echt alle studenten drempelvrij en zelfstandig iedere gewenste studie oppakken.

Vorig artikel: Swingende couch potatoes

Volgend artikel: Touchscreens voor iedereen

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn