Terug naar overzicht Jubileumboek Toegankelijkheid op koers

Oren in het vizier

Accessibility ontwikkelde in 2004 de location-based 3D audiogame Demor. In dit schietspel wordt met geluiden een landschap gecreëerd, waar je met behulp van GPS en headtracker doorheen kunt wandelen. 

3D audiogame Demor in gebruikStel je een voetbalveld voor, groen en wijds. Maar sluit je ogen, zet een Demor-koptelefoon op, en het vredige grasveld verandert in een gevaarlijke wereld vol machines, ruimteschepen en buitenaardse monsters…

Fictie, zinsbegoocheling? Geenszins, voor wie de location-based 3D audiogame Demor speelt! In dit schietspel wordt met geluiden een landschap gecreëerd, waar je met behulp van GPS en headtracker doorheen kunt wandelen. Een spannende soundtrack, geluiden van machines, ruimteschepen en huilende wind vertellen je waar je bent, in welke richting je wel of juist niet moet lopen, en wanneer je de ‘trekker’ op je joystick over moet halen om een aanval van monsters af te slaan. Levensecht en gruwelijk spannend. En dat zonder beeld…!

Accessibility en EMMA-studenten van de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht ontwikkelden Demor in 2004 als game voor blinden en slechtzienden. Maar ook voor ‘zienden’ is het een hele beleving om met enkel geluid hun fantasie op volle toeren te laten draaien.

De modernste technieken werden toegepast om te laten zien dat voor blinden mooie games zijn te maken. GPS-satellieten geven de coördinaten van de speler continu door aan een laptop, en een headtracker op de koptelefoon meet de kijkrichting van de speler. Zo kan de software ruimtelijke audio genereren. Een aangepaste joystick fungeert als wapen.

Sinds 2004 heeft de techniek echter niet stilgestaan. Was er voorheen een complete rugzak nodig voor het Demor-systeem, tegenwoordig past het met gemak in een smartphone. Een mobiele versie van deze enerverende game is al in de maak.

Vorig artikel: Toen, nu en straks in één standaard

Volgend artikel: Colofon jubileumboek

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn