Terug naar overzicht Jubileumboek Toegankelijkheid op koers

Online video... horen en lezen

Nieuws, YouTube, Uitzending Gemist of interactieve digitale cursussen; video maakt een onstuitbare opmars op internet. Maar wat nu als je blind of doof bent? Of tot de groeiende groep ouderen behoort die problemen heeft met de oren of ogen? Ook zij willen online video’s natuurlijk goed kunnen volgen. Dit kan tegenwoordig gelukkig vrij eenvoudig met behulp van audiodescriptie en ‘captions’.

Aline SaersAudiodescriptie laat aan blinde bezoekers horen wat er in beeld gebeurt. Het is een extra geluidsspoor waarin informatie wordt gegeven over bijvoorbeeld acties, karakters en lichaamstaal. Captions zijn ondertitels voor doven en slechthorenden die beschrijven wat er te horen is; niet alleen gesproken tekst, maar ook relevante (achtergrond)geluiden. In een goede videospeler zijn deze opties vaak makkelijk aan of uit te zetten.


Accessibility stimuleert op verschillende manieren dat internetfilmpjes op deze manier toegankelijk gemaakt worden. Zo bieden we graag de helpende hand met onze training over toegankelijke online video. Daarnaast heeft Bartiméus met onze hulp een dienst opgezet voor het maken van audiodescriptie en ondertitels voor doven en slechthorenden. Bovendien bieden wij ook een online tool aan, waarmee gemakkelijk ondertitels voor een video kunnen worden gemaakt. En met YouTube kan tegenwoordig heel eenvoudig ondertiteling voor doven en slechthorenden gegenereerd worden op basis van een uitgeschreven tekst. De ondertiteling wordt dan automatisch op de juiste plek in de video geplaatst.
Toegankelijke video heeft ondertussen zijn weg gevonden van de Haagse Tweede Kamer tot de Nederlandse film ‘Oorlogswinter’ en is allang geen hocus pocus meer!

Vorig artikel: "Stap voor stap naar drempelvrije overheid"


Volgend artikel: Training vanuit de praktijk

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn