Terug naar overzicht Jubileumboek Toegankelijkheid op koers

Gemak langs de meetlat

Accessibility doet al jaren gebruikersonderzoek, gericht op het gebruiksgemak voor mensen met een functiebeperking. Dit onderzoek brengt de digitale hobbels in kaart.

Man met vingers op brailleleesregelDe toegankelijkheid van een website is een belangrijke voorwaarde voor mensen met een functiebeperking om gebruik te kunnen maken van internet. Informatie moet om te beginnen bereikbaar zijn. Maar is die informatie ook gemakkelijk bereikbaar? Gebruiksgemak gaat verder dan alleen een drempelvrije website. Zo kan uw digitale aanmeldformulier volgens de Webrichtlijnen zijn ingericht, maar als de ‘invultijd’ niet ruim genoeg is ingesteld, bent u uw slechtziende bezoeker kwijt.

Accessibility doet daarom al jaren gebruikersonderzoek, gericht op het gebruiksgemak voor mensen met een functiebeperking. In zo’n uitgebreid onderzoek voert een groep testpersonen opdrachten uit die op video worden vastgelegd. Vervolgens analyseren onze toegankelijkheidsexperts de resultaten en nemen we in het uitgebreide rapport suggesties mee voor verbetering. We doen dit alles volgens protocollen die we in samenwerking met de Universiteit Twente en Viziris hebben ontwikkeld. Zo deden we onder andere onderzoek voor de Rijksoverheid en testten we de digitale tv-omgeving voor UPC. Samen met het Oogfonds hebben we nu ook een kleinschaliger vorm van gebruikersonderzoek ontwikkeld: Gebruikersonderzoek.nl. Dit korte onderzoek is vooral bedoeld om snel een eerste indruk te krijgen van het gebruiksgemak van bijvoorbeeld een nieuw website-onderdeel of applicatie. Testpersonen voeren een opdracht thuis uit, terwijl speciale software dit vastlegt op video. Het resultaat wordt geanalyseerd door webexperts en voorzien van tips om de website gebruiksvriendelijker te maken.

Onze gebruikersonderzoeken brengen toegankelijke én gebruiksvriendelijke websites binnen handbereik.

Vorig artikel: "De richtlijnen zijn goed geland in de organisatie"


Volgend artikel: "We zijn toegankelijk en willen dat graag blijven! "

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn