Terug naar overzicht Jubileumboek Toegankelijkheid op koers

Bellen met een smile

Onder de namen Shakem en Blickit ontwikkelde Accessibility in samenwerking met Bartiméus, cliënten en begeleiders een app die mensen met een verstandelijke beperking in staat stelt om met hun begeleider én met elkaar te communiceren. Met de app kunnen cliënten overal en altijd contact houden met hun begeleider.

Meisje en Jongen communiceren via telefoon met pictogrammenIn de zorgsector draait het om menselijk contact. Het lijkt nauwelijks voorstelbaar dat ICT in deze vorm van communicatie een rol kan spelen. Toch heeft Accessibility met succes een digitaal communicatiemiddel geïntroduceerd in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar biedt sinds kort de iPhone zowel cliënten als verzorgers ongekende bewegingsvrijheid en mogelijkheid om met elkaar te communiceren.

Onder de namen Shakem en Blickit ontwikkelde Accessibility in samenwerking met Bartiméus en cliënten en begeleiders een app die mensen met een verstandelijke beperking in staat stelt om met hun begeleider én met elkaar te communiceren. Sommige cliënten vinden het vervelend als ze niet weten waar de begeleider is en kunnen dan in paniek raken. Met de app kunnen ze overal en altijd contact houden met hun begeleider.

Hoe het werkt? Shakem en Blickit zijn eenvoudig te bedienen apps, met standaard pictogrammen in verschillende kleuren en met gekke geluiden en trillingen. Cliënten kunnen zo berichtjes sturen naar hun begeleider of naar elkaar; ‘hoe gaat het met jou?’, ‘ik ben blij’. En dat alles met één vinger te bedienen en qua moeilijkheid aan te passen aan de mogelijkheden van de gebruiker. Zo zijn begeleiders en vrienden altijd ‘in de buurt’.

De eerste tests waren zeer succesvol; de beeps en burps in de gangen van de zorginstelling waren niet van de lucht! We testen nu samen met de Vrije Universiteit of deze nieuwe app ook de kwaliteit van leven van de cliënten verbetert.

Wie weet vinden soortgelijke apps in de toekomst wel hun weg naar de zorgsector…

Vorig Artikel: "Wij brengen onderzoekservaring in"

Volgend artikel: Alle webdiensten langs toegankelijkheidsmeetlat

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Projecten
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn