Terug naar Voordelen van Toegankelijk Bouwen

Technische factoren

De voordelen van toegankelijk bouwen gaan verder dan je website bruikbaar maken voor mensen met een functiebeperking. Somminge van de voordelen zijn geborgt in de technische factor voor toegankelijkheid.

Technische factoren

Bij het opstellen van een businesscase spelen technische factoren die gerelateerd zijn aan webtoegankelijkheid een belangrijke rol. Om die reden worden hier verschillende technische factoren behandeld waar voordeel mee behaald kan worden in verschillende situaties.

Het implementeren van relevante ontwerptechnieken voor webtoegankelijkheid kan de tijd die besteed wordt aan het ontwikkelen en het onderhouden van een website verminderen. Dit kan een kostenbesparing als gevolg hebben. Een aantal ontwerptechnieken speelt hierbij een rol:

 • De tijd die nodig is voor het aanpassen en het herontwerpen van een website kan verminderd worden door een geschikte standaard opmaaktaal te gebruiken in combinatie met style sheets voor de vormgeving en het opmaken van tekst, formules en afbeeldingen.
 • Verhoog de efficiëntie van het debuggen met geautomatiseerde validatietools door webpagina's te schrijven die conformeren aan een gepubliceerde formele grammatica en het opnemen van een DOCTYPE in de code van de webpagina.
 • Door het gebruik van een style sheet voor het vastleggen van de stijl en layout van een hele website, kunnen aanpassing aan de hele website op eenvoudige wijze gedaan worden in plaats van het telkens opnieuw aanpassen van afzonderlijke webpagina's met dezelfde wijzigingen.
 • Door gebruik te maken huidige versies van W3C (World Wide Web Consortium) technologieën is het mogelijk om webcontent weer te geven op verschillende schermen, browsers, en apparaten zonder dat het nodig is om hiervoor aangepaste pagina's te maken. Een aantal van deze technologieën is MathML, XHTML, XML, RDF, SMIL, CSS, XSL, XSLT en PNG. Deze hebben allemaal toegankelijkheidskenmerken ingebouwd.
 • Door gebruik te maken van bovenstaande W3C-standaarden kunnen de investeringen in trainingen, het programmeerwerk en de inhoud bestand gemaakt worden tegen toekomstige technologische veranderingen.

De implementatie van technieken voor webtoegankelijkheid kunnen ook bijdragen aan een verminderde belasting van de webservers. De volgende technieken kunnen hieraan bijdragen:

 • De omvang van iedere pagina kan gereduceerd worden door gebruik te maken van één globale style sheet die de layout en presentatiestijlen combineert. Bijkomend voordeel is dat de style sheet slechts éénmaal per sessie geladen wordt.
 • Door het aanbieden van een sitemap of een inhoudsopgave van de website help je bezoekers om sneller de informatie te vinden die ze zoeken. Hierdoor wordt voorkomen dat bezoekers zelf op zoek gaan en onnodig veel pagina's ‘opvragen’ bij de server en misschien wel op een dood spoor terecht komen.
 • Door gebruik te maken van een consistente navigatie en duidelijke hyperlinks kan een efficiënte toegang tot de informatie en diensten worden mogelijk gemaakt. Deze techniek zal er ook voor zorgen dat er minder onnodige pagina's worden opgevraagd bij de server.

In een tijd waarin webtoepassingen en webtechnologieën zich continu verder ontwikkelen is het verstandig om websites en webdiensten te ontwikkelen die snel en efficiënt aangepast kunnen worden aan nieuwe situaties. Door gebruik te maken van technieken voor webtoegankelijkheid kan de beschikbaarheid van de informatie gegarandeerd worden voor een steeds veranderende en groter wordende groep klanten en de technologieën die zij verkiezen te gebruiken. Op deze manier zal de content voor verschillende mensen en verschillende apparaten beschikbaar en toegankelijk zijn. De volgende technieken kunnen hieraan bijdragen:

 • Probeer zoveel mogelijk informatie te presenteren als opgemaakte tekst zodat de informatie makkelijker weergegeven kan worden op verschillende platformen en apparaten. Het gelimiteerde beeldscherm, geheugen en bandbreedte van een platform of apparaat kunnen de weergave van afbeeldingen sterk beïnvloeden. Het gebruik van een opmaaktaal in plaats van afbeeldingen om informatie over te dragen, wanneer een geschikte opmaaktaal bestaat, zal het aantal platformen en apparaten wat overweg kan met de informatie vergroten;
 • Geldige code die conformeert aan W3C technologieën kan automatisch gemanipuleerd en door de server aangeleverd worden, zodat het het best geschikt is voor het beeldscherm, het geheugen en de beschikbare bandbreedte van een apparaat of platform dat de code opvraagt.

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Over toegankelijkheid
 • Delen op Facebook
 • Delen op Twitter
 • Delen op LinkedIn