Vacature directeur-bestuurder

Voor de Stichting Accessibility zoeken wij per 1 juli een enthousiaste en ervaren directeur-bestuurder voor 2 dagen per week (0,44 fte).

Organisatie

Accessibility is een internationaal georiënteerde maatschappelijke onderneming die zich heeft toegelegd op het toegankelijk maken van informatie- en communicatie technologie (ICT) voor mensen met een (visuele) beperking. Accessibility adviseert en ondersteunt overheden, maatschappelijke instellingen en bedrijven. Daarnaast doet Accessibility onderzoek naar en ontwikkelt “proof of concepts” op het gebied van ICT-toepassingen voor mensen met een visuele of een andere beperking en senioren. De organisatie is ISO-gecertificeerd en de organisatie heeft de ANBI status.

Accessibility bestaat ruim 17 jaar en was tot 1 januari 2016 een 100% dochter van de Stichting Bartiméus Sonneheerdt, maar is per 1-1-2016 een zelfstandige stichting. De kernformatie bestaat uit een vaste staf van circa 12 fte waaronder een directeur-bestuurder, een wetenschappelijk directeur, een programmamanager zakelijke diensten, ICT-consultants en experts, die organisaties en bedrijven adviseren en toetsingen uitvoeren in het kader van digitale toegankelijkheid. Naast de vaste medewerkers lopen studenten van ICT-opleidingen stage. Voor de uitvoering van projecten en trainingen wordt deels gebruik gemaakt van externe medewerkers.

Door Europese en andere internationale maatregelen is in ons land wetgeving op het gebied van toegankelijke ICT aanstaande. Toegankelijke ICT is ook een aandachtspunt binnen het door Nederland geratificeerd VN-Verdrag. De aard en de omvang van het werk van Accessibility zijn mede hierdoor sterk in ontwikkeling. Kernactiviteiten zijn zowel de specifieke diensten en producten op het gebied van digitale toegankelijkheid als daarmee samenhangende beleidsadvisering, kennisbevordering en innovatie. Hoewel de omvang van de organisatie bescheiden is, is de context daarentegen complex, divers en uitdagend. Accessibility is namelijk enerzijds een dienstverlenende- en projectorganisatie, anderzijds een lobbyorganisatie en heeft veel contacten met diverse stakeholders.

De Stichting Bartiméus Sonneheerdt (Zorg & Onderwijs) en Vereniging Bartiméus Sonneheerdt (Fondsenwerver) blijven preferred partners. De samenwerking tussen partijen is vastgelegd in een “Convenant Toegankelijke ICT”.

Functieomschrijving

De directeur-bestuurder krijgt als opdracht om in samenspraak met management en medewerkers de ambitie en de relatie met de preferred partners en ook met andere stakeholders verder vorm en inhoud te geven. Hij/zij is tevens eindverantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van bestuurlijke en operationele zaken, beïnvloedt beleidsmakers en beslissers op diverse niveau zowel binnen als buiten de overheid. Hij/ zij vertegenwoordigt de organisatie en zit het management team voor. De directeur-bestuurder legt verantwoording af aan een Raad van Toezicht. De organisatie kent een Comité van Aanbeveling.

De kernverantwoordelijkheden van de directeur-bestuurder zijn:

 • Samen met het managementteam dagelijkse leiding geven aan de stichting Accessibility met het geïntegreerd organiseren van de 3 kernactiviteiten waarbij hij/zij de eindverantwoordelijkheid heeft.
 • Het onderhouden van de preferred partner relatie met de Stichting en Vereniging Bartiméus Sonneheerdt (Convenant) en met de vele andere relevante stakeholders.
 • Het uitbouwen van de samenwerkingsrelatie met diverse overheden (waaronder Ministerie van BZK, VWS en OCW), VNG en andere partner organisaties en/of opdracht gevende of subsidiërende instellingen.
 • Het representeren, in afstemming met het managementteam van de organisatie.

Functie-eisen

 • Academisch werk- en denkniveau.
 • Ervaring met de dynamiek en beleidsbeïnvloeding binnen het publieke domein;
 • Commercieel inzicht, maar sociaal bewogen.
 • Meerjarige en uitgebreide werkervaring binnen bedrijfsleven en passie voor maatschappelijk ondernemerschap op het raakvlak tussen business en ICT en kennis met innovatieprocessen. Strategisch en politiek inzicht.
 • Uitstekende communicatieve en presentatie vaardigheden.
 • Inzicht/ervaring in financiële bedrijfsprocessen/sturing, waaronder het werken met subsidiegevende instellingen.
 • Inzicht in de betekenis van ICT voor mensen met een met name visuele beperking.

Specifieke Competenties

 • Goed in samenwerken, in staat om medewerkers te motiveren, stimuleren en coachen, stuurt vanuit resultaat.
 • Vaardig in het aansturen van vakinhoudelijk goedgekwalificeerde professionals.
 • Weet samen met hen de cultuuromslag richting een ondernemende maatschappelijke organisatie verder waar te maken.
 • Durft een standpunt in te nemen, maar blijft in verbinding.

Arbeidsvoorwaarden

De arbeidsvoorwaarden zijn in overeenstemming met de zwaarte van de functie conform de CAO Gehandicaptenzorg.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Henk van de Beld (interim directeur-bestuurder) of Ron Beenen (programma manager) op 030-2398270.

U kunt uw belangstelling voor deze functie kenbaar maken door toezending van een CV met motivatiebrief via hrm@accessibility.nl aan de heer Romke de Vries, voorzitter Raad van Toezicht. De sluitingstermijn van de werving is op 1 april 2018. Na deze datum zal uw sollicitatie officieel in behandeling worden genomen. Op basis van een brieven- en CV-selectie vinden de eerste selectiegesprekken plaats bij ons bureau. 

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Tags:
Categorie:
Over Accessibility
 • Delen op Facebook
 • Delen op Twitter
 • Delen op LinkedIn