Testen van mobiele apps: AppsTest

De iPhone en iPad zijn standaard voorzien van innovatieve hulptechnologieën zoals Voice Over, zodat ook gebruikers met een beperking al die handige en leuke functies van iOS kunnen benutten. Doordat Apple in haar iOS-apparaten deze functies heeft ingebouwd kunnen ze ook dienstdoen als betaalbare hulpapparaten. Wij testen of je apps zo gebouwd zijn dat ze werken met deze hulptechnologieën.

De AppTest: Hoe veilig en toegankelijk is uw app?

“Niemand wil dat tijdens het lezen van de laatste nieuwtjes in je nieuwe iOS app je contactenlijst ongevraagd naar een ander wordt verzonden of dat anderen via de app naar je foto’s kunnen kijken"

Apps tester met Iphone

De apptest is er voor bedrijven en overheden die een app voor iphone, ipad of ipod (willen) uitgeven of een app willen aanschaffen voor gebruik door alle medewerkers. De apptest meet de kwaliteit, betrouwbaarheid, veiligheid en toegankelijkheid van de app.

Bijna iedereen met een smartphone gebruikt verschillende apps. De kwaliteit, toegankelijkheid en betrouwbaarheid van de app is belangrijk voor gebruikers. Gebruikers vertrouwen vaak blindelings op de uitgevers van die apps. Je hoeft dat als opdrachtgever niet meer te doen. Laat nu meten of de app waar je naam op staat of die straks door je medewerkers gebruikt gaat worden veilig, snel, bruikbaar en toegankelijk is.

Onderdelen van de AppTest

Testen van installatie en de applicatie zelf

Wij testen het energieverbruik, het installeren, de login, zoekfunctie(s), juridische informatie, geheugenlekken en algemeen gebruik van de app. Ook kijken we naar de samenwerking met andere apps bijvoorbeeld voor het nemen van foto's het aanzetten van de camera, interactie met andere onderdelen van de telefoon.

Testen van veiligheid en privacy

Steeds vaker zijn apps het doelwit van hackers. Ons team test of data die verstuurd wordt, versleuteld is, en of er op de juiste manier toegang wordt gegeven aan bijvoorbeeld de contactenlijst, fotoalbum en andere (persoonlijke) data.

Elementen van het onderzoek omvatten:

• Vertrouwen: Hoe wordt omgegaan met privé data van de gebruiker?
  • Authenticatie: Gaat de app na of de gebruiker is wie hij beweert te zijn?
  • Autorisatie: Gaat de app betrouwbaar om met (beperking van) autorisatie?
  • Geheugen: Houdt de app events bij en kunnen die gewist of geblokkeerd worden door de gebruiker?

Testen van gebruiksvriendelijkheid

Wij voeren een usability test uit op de applicatie. Dit doen we op basis van de richtlijnen van Nielsen die we met usability experts langslopen.

Wacht dus niet tot je slechte ratings krijgt in de app store maar zorg er nog tijdens de ontwikkeling of direct na de ontwikkeling voor dat uw app ‘usable’ is en dat je weet wat je in de volgende release wilt verbeteren.

Testen van toegankelijkheid

iPhone met OKVeel slechtzienden en blinden maken gebruik van de iPhone omdat die goed toegankelijk is. Zo heeft de iPhone voor mensen die blind zijn volledige spraak uitvoer waardoor alle tekst ook direct als synthetische spraak beschikbaar is. Die moet echter door de app wel goed worden aangestuurd. Dit is onderdeel van het onderzoek. Wij testen of alle functies en content in de app ook goed beschikbaar zijn voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld voor slechtzienden maar ook voor mensen met een lichamelijke beperking. Dit doen we samen met mensen met een beperking. We leveren voor de gevonden knelpunten duidelijke uitleg en indien mogelijk generieke oplossingsrichtingen. Zo is je app straks voor iedereen toegankelijk en bruikbaar.

Test beschrijvingen (optioneel)

Wij maken gebruik van eventueel aangeleverde testbeschrijvingen waarin staat voor wie de app is bedoeld en wat volgens jullie de verwachting en ervaring van de gebruiker zou moeten zijn.

De rapportage

De uitkomsten van het onderzoek worden vastgelegd in een onderzoeksrapport met generieke tips en advies voor het oplossen van eventueel gevonden knelpunten.

Training en voorlichting

Elke versie van IOS heeft weer nieuwe functionaliteiten voor toegankelijkheid. In een workshop kunnen we niet alleen deze functies demonstreren, maar ook aangeven hoe je daar als ontwikkelaar het eenvoudigst rekening mee houdt.

Meer informatie en offerte

Neem contact met ons op voor meer informatie of voor het aanvragen van een offerte.